Френските лекари се нахвърлиха на президента Еманюел Макрон заради признанието му, че пие вино два пъти на ден. Според тях "от гледна точка на черния дроб" виното е вредно като всеки друг вид алкохол.

Макрон се изказа в полза на прочутия френски навик да се пие вино по време на годишния панаир на земеделски стоки в края на февруари. Той каза, че пие вино и на обяд, и на вечеря. Освен това обеща да не затяга още повече закона "Еван", който ограничава рекламата на алкохолни напитки.

"Лошо е млад човек да се напие бързо с твърд алкохол или с бира. Но виното е нещо друго", каза Макрон. Според него критиците на виното няма да успеят да размътят ума на французите за стародавното им удоволствие.

Одата за виното на Макрон имаше за цел и да смири гнева на френските винари по адрес на здравния министър Агнес Бузан. По телевизията тя каза: "Французите се водят от убеждението, че виното ги предпазва, че им носи ползи за разлика от другите видове алкохол. Това е заблуда. Виното е вредно като всеки алкохол", каза д-р Бузан, която е хематолог.

Последваха изказвания на други министри, превъзнасящи виното и специалното му място във френското сърце. Премиерът Едуар Филип каза: "Всеки знае, че вино се пие с мярка. Като нашия президент, като милиони французи. И аз обичам вино."

Тази седмица във в. "Фигаро" 9 видни френски лекари изразиха съжаление, че само д-р Бузан от цялото правителство поставя по-високо научните доказателства за вредата от виното от интересите на производителите му. На виното се падат 60% от изпития алкохол във Франция, който отнема живота на 50 000 души годишно. Франция се нуждае от национална програма за намаляване на пиенето, пишат 9-имата лекари.

Макрон е първият президент от доста време, който се афишира като любител на виното. Жак Ширак не криеше, че обича бира, Никола Саркози бе въздържател, а за Франсоа Оланд така и не се разбра. В предизборната си кампания Макрон участва в сляпа дегустация на вина и позна бялото бордо и розето "Шато екс-ан-прованс". После леко сгафи, като обърка два вида бордо - "Шато папа Клемен" от 2005 г. и "Пояк".