Ахмед издъхнал в България, но семейството му ще го погребе в Бейрут

“Тази сутрин почина Ахмед - палестинското момче, което през 1981 година доведох от Ливан. По искане на съпругата му Раджа д-р Ахмед Мелиджи ще бъде погребан в Бейрут.” Така българският му баща - телевизионният журналист Иван Гарелов, съобщи за смъртта на палестинеца в профила си във фейсбук.

Преди 37 години той спасява Ахмед от войната и го води нелегално в България. През годините Гарелов се грижи за него като за собствено дете, въпреки че никога не го е осиновявал.

Ахмед завършва медицина и известно време живее в Германия. Последните си години прекарва в България и работи като лекар в златоградското село Старцево. “Там много хора го обичат, много са сърдечни към него”, каза Гарелов пред “24 часа”.

“Страдаше от едно заболяване, което не мога да опиша терминологично, не знам каква точно е причината, но му течеше кръв от цялото тяло. Някакво кръвно заболяване беше”, разказа още журналистът.

Д-р Мелиджи се лекувал първо в кърджалийската болница, после проф. Чавдар Стефанов го взел да го лекува в пловдивска болница. Но органите на палестинския лекар отказвали един по един.

“В последните два дни се очакваше, че ще почине. Жена му Раджа, която живее в Бейрут с трите им деца, успя да пристигне днес”, каза Гарелов. Семейството иска тялото на Ахмед да бъде транспортирано и погребано в Бейрут, за да бъде в родното си място и по-близо до тях.

“От Златоград ми се обадиха, че и те са готови да организират погребение”, добави тв водещият. Той разказа, че са имали периоди на отдалечаване с палестинския лекар, но били много близки в последните години.

Според Гарелов тежката болест на Ахмед се дължи на трудния му живот.

“Съдбата на хората от този народ е тежка. Двамата с жена му 6 месеца са били в обкръжения лагер и бяха почнали да ядат плъхове, нямаше никаква храна. Всичко това дава отражение върху здравето им”, каза Гарелов.