Консумацията на чия, наричана суперхрана, помага да се контролират нивата на кръвната захар и за предпазване от диабет тип 2, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на аржентински специалисти.

При този тип диабет панкреасът не произвежда достатъчно от хормона инсулин и това затруднява тялото да превръща кръвната захар в енергия. Сред симптомите на болестта са загуба на тегло, умора, жажда, чести позиви за уриниране. Диабетиците са изложени на 5 пъти по-висок риск от сърдечни болести, бъбречна недостатъчност и слпота, предава БТА.

Рискът от повишена кръвна захар може да се намали с избягване на едни храни и наблягане на други, като например чия. Семената й са отличен източник на фибри, полезни мазнини и калций.

За да установят как чията предпазва от метаболитни проблеми като дислипидемия (повишено количество мазнини в кръвта) и инсулинова резистентност - фактори в развитието на диабет, учени от университета на Литорал, Аржентина, са направили два експеримента с мишки.

В първия са тествали как гризачите реагират на 3-седмична богата на захар диета, в която семената от чия съставляват основния хранителен източник на мазнини.

Във втория мишки са били подложени на 3-месечна богата на захар диета, така че да развият дислипидемия и инсулинова резистентност. След това режимът на хранене е бил продължен с още 2 месеца, като в диетата е включена и чия.

Резултатите от първия експеримент са показали, че консумацията на чия предпазва от дислипидемия и инсулинова резистентност. При втория гризачите, развили и двете, напълно са се възстановили от тях след включването на чията.