Това са същите обвинения, които прокуратурата ми повдигна през 2016 г. В последствие те бяха оформени като окончателен акт в прокуратурата и ходих да ги подпиша. Сега следва следващият акт на влизане в съда. От началото на това повдигане на обвинение нищо не се е случило. Сега просто ги внасят в съда, каза бившият здравен министър Петър Москов пред Би Ти Ви  по повод обвиненията срещу него.

На 12 март Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф".

"Искрено казано, не допускам да вляза в затвора – аз съм абсолютно спокоен, мога да го докажа с факти и обстоятелства, че съм защитил обществения интерес – и здравния, и финансовия. Това е нещо, което всеки един запознат с тези неща, знае. И тук спирам по въпроса, останалото ще стане ясно в съда", каза Москов.

"Става въпрос за ситуация, в която държава, може би за първи път от много години стъпи на мястото си. Противопостави се на финансовия интерес на фармацевтични компании, които искаха да извиват ръцете, намери допълнителен начин и осигури гарантиран имунизационен календар", коментира Москов.

"Държавата беше осигурила пари, ако тези фирми се бяха явили на търгове, държавата щеше да вземе техните ваксини. Това са същите ваксини на много по-ниска стойност, взети от Турция – но същите, произведени в същия завод в Лион на фирмата „Пастьор”. Това е проблем, но само за търговския интерес на определени фармацевтични компании", допълни той. 

"Ваксините, които бяха прилагани върху българските деца, са със същото качество и същия произход както всеки път. И няма никакво нарушение в интереса на държавата. Надявам се с моите адвокати да докажем това", каза Москов. 

Той коментира и решението на движението "България на гражданите" да напусне Реформаторския блок, защото не е достатъчно опозиционен.

„Да викаме срещу управлението, е добре, но работата на партиите е да формират алтернативни решения. България в следващите 10 години ще се управлява от коалиции – или левоцентристки с БСП, или десноцентристки с ГЕРБ… Без наличието на ясна политическа алтернатива, която е убедила гражданите, че има по-добрите решения, резултатът ще е по-лош от сега, защото ще доведе до левоцентристко правителство”, смята Москов.

„Хората избраха ГЕРБ, за да спрат БСП. Държавата трябва да контролира не собственост, а дейност – в енергетиката. Зад едно действие трябва да стои подготвеност и познание за резултата… В момента, в който се сгънеш пред БСП и обясняваш, че е ОК да одържавяваме икономиката, защото към момента било евтино, това означава, че се връщаме към времена, когато нещата не изглеждаха добре”, посочи Москов.

„За да се прекрати грандкорупцията в България, трябва да се прекрати възможността на модела „Кремъл” да влияе и да закупува български политически партии. И ако мнозинството, лидерите на това мнозинство, не се разграничат от позициите на „Атака”, това ще означава, че това мнозинство е зависимо – от политическа партия, която не е българско-патриотична, а руско-националистическа”, заяви Москов.

„Не говорим за някаква коалиция с Валери Симеонов”, категоричен беше той.