Зачестяват случаите на изгаряния при бебета заради включени в креватчетата им сешоари с приспивен ефект

Майки приспиват бебетата си с включени сешоари в креватчета и им причиняват изгаряния на кожата, каза в интервю за „Хоризонт“ по БНР доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в „Пирогов“. Зачестяват изгарянията в най-малката възрастова група - под 1 година, и по-конкретно - до 4 месеца. Най-често те са по шията, гърдите и лицето. Доц. Аргирова уточни, че случаите не са свързани с малцинствени групи.

В интернет родителите ползват информация за отглеждането на децата, която не е адекватна на общоприетите разбирания за отглеждане на новородено, коментира доц. Аргирова. Тя дава пример - шум от абсорбатор или шум от сешоар приспивали детето. Шумът от абсорбатор, ако е продължителен, е вреден за нервната система на детето, а сешоарите са и топлинен източник, обясни тя.

Иначе най-честите изгаряния при децата са причинени от горещи течности.

"Когато някой е стигнал до там да слага сешоар в леглото на детето си, вероятно е много, много изморен, много недоспал. Има вероятност тежестта по отглеждането на детето да пада само върху един от родителите, което води до подобни инциденти", каза в предаването "Преди всички" Елисавета Белобрадова от сайта "Майко мила", която е майка на три деца.