l Най-засегнати са хората над 

65 години, заради стреса се

появяват все по-млади болни

l От днес безплатни прегледи

Близо два пъти повече са хората, боледували от туберкулоза във Видин и областта през 2016 г. спрямо средните за страната нива. В крайната северозападна област от туберкулоза са се разболели 38,4 души на сто хиляди население при средно за България 21,3 души.

Следват Габрово, Враца и София-област, където засегнатите са в диапазона от 31,2 до 36,8 души на сто хиляди население.

През последните 10 години заболеваемостта в страната като цяло намалява, но на места остава на нивата за 2006 г., показва справка на здравното министерство, изготвена по запитване на “24 часа”.

От 2006 г. у нас заболеваемостта е паднала почти наполовина - от 39,1 тогава до 21,3 на 100 хил. души през 2016 г., показват данните на Националната програма по туберкулоза. През последните 3 години има умерен спад в новорегистрираните случаи - от 1872 през 2014 г. до 1603 през 2016 г.

На фона на тази статистика във Видин заболеваемостта остава много висока. При средно 21,3 болни на 100 000 души през 2016 г. там “жълтата гостенка” е разболяла 34 души при население на областта общо 88 867. Най-малко - 11 души, са засегнатите от туберкулоза в Кърджали. (Данните за цялата страна виж на графиката.)

В петък специалисти от Бургас предупредиха, че при тях се е увеличил броят на образованите и с висок социален статус хора, засегнати от туберкулоза. Това е против  разбиранията, че тя е болест на бедните и гладните.

Справка в здравното министерство показа, че в Бургаско боледуват предимно хора между 35 и 44 г., докато характерно за България е болестта да се проявява над 65 г. Основната причина туберкулозата да засяга все повече образовани и трудоспособни хора специалистите отдават на стреса, който намалява защитните сили на организма.

Заболеваемостта остава най-висока сред ромското население, където условията на живот са лоши, и сред мъжете - те боледуват два пъти повече от жените.

Туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, напомни здравното министерство. Най-честите ѝ симптоми са продължителна кашлица с храчки и кръв при напредналите случаи, задух, гръдни болки, както и поддържане на температура от 37,5 градуса.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни и няма значение дали са с платени осигуровки, напомни министерството.

Тази седмица лекарите от белодробните болници и тубдиспансерите във всички областни градове ще преглеждат безплатно за туберкулоза. Инициативата е част от кампанията “Дни на отворените врати”. От 2009 г. досега чрез нея са прегледани над 100 000 души. 1122 от тях са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение. При близо 4000 от тях са открити туберкулозни бацили, без да са болни. Те също са били подложени на лечение.

Ликвидирането на болестта до 2030 г. фигурира сред новоприетите “Цели на устойчивото развитие”, съобщи министерството.