Хората са свикнали по стените в къщите на родителите и бабите им да висят портрети и общи снимки на отдавна умрели предци. Някога това не се е смятало за опасно. Днес обаче се носи мълва, че снимките на умрели хора носят негативна енергия и могат да повлияят на здравето и на съдбата на живите.

Например снимката на току-що умрял човек, която се носи на погребението. Тя трябва да е харесвала на покойния и да се харесва и на вас. Слага се в черна рамка или в десния й долен ъгъл се поставя черна лента. След погребението се държи вкъщи 40 дни. След това близките решават какво да правят с нея. Ако все още тъгуват много от загубата, по-добре да приберат снимката за по-спокойни времена. Ако вече са претръпнали от загубата, снимката може да се постави в хола или в друга стая, но не в спалнята.

Православната църква не вижда нищо лошо в това снимките на умрели роднини да се държат вкъщи. Според нея пред Бога всички са равни - умрелите и живите. Но според екстрасенсите снимка на покойник може да стане врата към отвъдното, ако виси на стена. Ако тази врата е постоянно отворена, живите може да почувстват върху себе си енергията на мъртвите.

Хора, които спят под такива портрети, са казвали, че имат постоянно главоболие, усещат слабост и често боледуват.

Най-лошо е слагането на такива портрети в детски стаи, тъй като децата ще се чувстват постоянно под зоркия поглед на мъртъвците.

Нещастие в дома ще донесат и снимки, направени в деня на погребението. Не е ясно защо изобщо тогава се снима, тъй като те изобразяват само скръб, горест и мъка. Най-добре е човек да се избави от тях.