Специфичните три гена, които предпазват слоновете от рак, бяха открити и при хората от учени от университета на щата Юта, САЩ, пише в. "Дейли мейл".

Въпросните гени са FANCL,VRK2 и BCL11A.

За целите на проучването специалистите са изложили гените на гама лъчение, но те не са мутирали, предава БТА. 

Всички гръбначни животни имат общ прародител, така че се оказва, че и хората притежават тези антиракови гени. Те обаче не предпазват човека от онкологични болести по същия начин като слоновете например. Учените все пак са оптимисти и се надяват откритието им да помогне за разработката на лекарства против рак.

По думите на водещия изследването д-р Кристофър Грег то дава неподозирани възможности за изследване на човешкия геном и за разработка на нови подходи при идентифицирането, диагностицирането и лечението на рака.

Ракът засяга един от всеки двайсет слона. Тези животни имат 40 копия на гена p53, който премахва туморите, докато хората разполагат само с едно копие на този ген.

По-ранни изследвания установиха, че гренландските китове не страдат от рак. Оказа се, че те имат мутации, които предпазват тяхната ДНК от увреждания. Учените все още не могат да разберат как е постигнат този механизъм.