Ако сте имали напрегнат ден и искате да се освободите от стреса, как си почивате?

Мнозина ще признаят, че лягат на дивана с чаша вино и водят безкрайни разговори по мобилния на фона на сериала по телевизията. Според тях това е правилният начин да разпуснеш.

Напълно погрешно, казва Джен Келсанг, будистки монах и учител в центъра за медитация “Кадампа” в Мелбърн, Австралия. Това е един от най-неуспешните опити да отпуснете и успокоите съзнанието и нервите си, уверява той.

“Комбинацията от алкохола и контакта с други хора, които обикновено натоварват с проблемите си, ви прави още по-неспокойни и напрегнати”, обяснява будисткият гуру пред сп. “Уийкли ривю”. Питието възбужда, а постоянното взиране в екрана напряга, така че ги забравете и скрийте някъде телефона си. Иначе не чакайте здрав, възстановителен сън през нощта.

“Много хора идват в нашия център за медитация именно защото не могат да спят. А ефектът от натрупването на постоянен стрес и безсъние вади човека от релсите, прави го раздразнителен и сърдит и в крайна сметка отслабва имунната система.

Психоложката Джо Мичъл също смята прекаленото говорене по мобилния за вредно. Тя цитира изследване, според което някои докосват телефона си по 2000 пъти на ден.

Друг фактор, спъващ релаксирането, са прекалените амбиции, желанието да огрееш навсякъде и да се справиш с всичко. “Мнозина се стремят да са идеални майки и домакини, перфектни служители, безупречни колеги и приятели. Те страдат, когато не могат да се справят. А постоянното напрежение и стрес поразяват тялото и ума. Който не може да се разтоварва, често страда от най-различни болки, лесно хваща простуди и грип, предупреждава психоложката.

Как да се справим с проблема и да обърнем живота си чрез изкуството да релаксираме? Според д-р Мичъл първо трябва да си разрешим да не сме идеални, да се отдадем на малко бездействие и да оставим тялото да се възстанови. Медитацията е възлова – думата не бива да ви плаши.

“Просто правете неща, които ви успокояват, но без изтощително усърдие. Сестра ми например градинарства в двора – смятам го за ужасно, но на нея ѝ харесва. Майка ми се захваща с готвене, а баща ми - с голф”, разказва Джо Мичъл.

Събота, неделя и празниците трябва да се използват за излизане сред природата. Но малко релакс всеки ден е задължителен. Не е трудно - просто спрете и няколко пъти поемете дълбоко въздух, непременно си вземайте обедна почивка, спрете да побъбрите със съседката, разходете се.

Будистът Джен Келсанг набляга и на дишането. Изключете за малко телефона, особено социалните мрежи, почувствайте навлизането на въздуха в тялото. Дишайте много спокойно през ноздрите – това ще ви помогне да си върнете баланса. “Не е нужно да сте майстори в медитацията – трябват ви само 10-ина минути. Фокусирайте се върху теми като любов, толерантност, състрадание.” 

Гуруто подсеща, че черните мисли, които са резултат от стреса, го засилват в омагьосан кръг и съветва да се борим с гнева и покрусата, особено когато причините не са фатални. Освобождаването от агресивността и яда има здравословен ефект върху тялото.

Шофьор ви е отнел предимството, продавач ви е нагрубил и се прибирате бесни и озлобени, но така вредите само на себе си. Научете се да гледате на тези неща от смешната страна. “Когато спреш да клатиш водата в чашата, тя се успокоява”, учи будисткият монах.

Не е лошо често да си припомняме, че сме временно на този свят, че сме смъртни. Така ще се научим да не вземаме нещата много навътре. “Щом успокоите съзнанието си, чувството на покой ще ви владее целия ден - уверява гуруто. - Ние гледаме на живота от ъгъла на собствената си душевна нагласа. Ако тя е спокойна - той ще е по-розов.”