Над 500 канадски лекари и 162 студенти по медицина в страната подписаха писмо срещу увеличението на собствените им заплати.

"Ние, лекарите на Квебек, които вярваме в силната система на здравеопазването, се противопоставяме на скорошното повишаване на заплащането, наложено от медицинските федерации", се казва в отворено писмо на медиците, предава offnews.bg.

Подписалите го са засегнати от факта, че техните възнаграждения скачат, докато медицинските сестри и пациентите продължават страдат от недостатъчно финансиране.

"Увеличението е особено шокиращо на фона на медсестрите, административните служители и други работещи в системата, които работат при трудни условия, а нашите пациенти нямат достъп до нужните им услуги заради драстично орязаните в последните години средства от централизираната власт на Министерството на здравеопазването“, се казва в писмото, публикувано на 25 февруари.

"Нашите възнаграждения, изглежда, са единствените имунизирани срещу тези съкращения“, посочват лекарите.

Канада има обществено здравеопазване, което осигурява „цялостно покриване на медицинските услуги според нужите на пациентите, а не според финансовите им възможности“, се посочва в уебсайта на правителството.

Затова 213 джипита, 184 специалисти, още 149 лекари и 162 студенти по медицина настояват парите за увеличението на техните заплати да бъдат пренасочени за финансиране на здравната система.

„Вярваме, че има начин тези ресурси да бъдат преразпределени за здравето на хората в Квебек и нуждите на нашите пациенти“, се казва в писмото.

Един лекар в Канада получава 260 924 щатски долара (339 000 канадски долара) годишно по данни от септември 2017 г. Един семеен лекар получава 211 717 щатски долара годишно или 275 000 канадски долара.