Хората трябва да избягват някои храни, ако искат да свалят нивото на кръвната захар и да избегнат диабета, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски експерт.

Диабет тип 2 е болест, при която понкреасът не успява да синтезира достатъчно инсулин и това затруднява тялото да превръща кръвната захар в енергия. При нея има необяснима загуба на тегло, умора, жажда и чести позиви за уриниране. Болните са изложени на 5 пъти по-висок риск от сърдечни болести, бъбречна недостатъчност и загуба на зрение.

Диетологът д-р Джош Акс отбелязва: "Някои храни влияят негативно на нивата на кръвната захар, предизвикват възпаления и имунни реакции. За да се предпазим от това, първата стъпка е тези храни да бъдат избягвани."

Сред тях диетологът включва продукти с рафинарана захар, някои зърнени храни заради големите количества въглехидрати в тях, които се разграждат до захар само минути след консумацията им.

Според д-р Акс краве млякото и млечните продукти трябва също да се изключат от менюто, особено на хора с диабет тип 1, и да се заменят с козе или овче мляко.

Хидрогенираните мазнини също трябва да се избягват,  както и растителното и соевото олио.

Експертът напомня, че за профилактика на диабета храненето трябва да е балансирано, да не се пие алкохол и да се повиши физическата активност.