Много хора предпочитат да купят измита пакетирана салата, вместо ненарязана маруля. Удобството обаче има своята цена - тези салати губят част от витамините си, писа в. "Дейли мейл".

Промените в хранителния състав на пакетираните салати са малки. Те запазват минералите като желязо и калций. Но разтворимите във вода витамини като С и В9 (фолати) са по-малко, а също витамините А и Е, които са много чувствителни към светлина и кислород, предава БТА.

Нарязването на салатите се отразява не толкова на хранителното им съдържание, колкото на вида им - те покафеняват по-лесно.

Предишни изследвания установиха, че марулята запазва повечето си фолати след 8-дневно съхранение. Спанакът губи 80% от съдържащия се в него витамин С само след три дни. Кресонът обаче запазва почти 60% от витамина след 10 дни.

Като цяло минералите са стабилни и не намаляват при миенето и рязането, освен ако салатите не бъдат затоплени.

Често измитите салати се пакетират с технология на защитена атмосфера. Тя значително намалява количеството на кислорода в опаковката, запазва по-добре витамините, ограничава покафеняването и удължава срока на годност.

Според диетолози измитите салати, макар и с намален хранителен състав, са по-добър вариант от пренебрегването на салата в менюто.