Здравословното хранене не неутрализира ефектите от прекомерната употреба на сол, обявиха специалисти пред в. "Дейли експрес".

Изследване на лондонския Импириъл колидж показа, че хората, които поемат големи количества сол, имат по-високо кръвно налягане, без значение колко здравословно се хранят. Според учените това е предупредителен сигнал, че трябва да се съблюдава стриктно приемът на сол, както и че производителите трябва да намалят съдържанието й в хранителните продукти.

Високото кръвно налягане има всеки четвърти възрастен британец. То се свързва с повишен риск от множество здравословни проблеми, сред които инфаркт и инсулт.

За целите на изследване, публикувано в сп. Hypertension, са анализирани данни за над 4000 души от Великобритания, САЩ, Япония и Китай. Измерени са количествата натрий и калий в урината им, както и приемът на над 80 хранителни вещества, за които се смята, че понижават кръвното налягане - например витамин С, фибри, омега-3 мастни киселини.

Изследователите са открили зависимост между високото кръвно и повишения прием на сол дори при хора, които си набавят достатъчно калий и други понижаващи кръвното вещества. Оказало се, че тези вещества, не успяват да неутрализират ефекта на солта върху кръвното.

Максималната дневна доза сол за възрастен човек е 6 грама (1 чаена лъжичка). Но се оказало, че средният прием на сол при обхванатите от изследването е 10,7 г. на ден. Във Великобритания хората употребяват средно по 8,5 г сол дневно, а в Япония, САЩ, и Китай - съответно 9,6 г, 13,4 г и 11,7 г на ден.