Да се пие алкохол с мезе, е много популярна теория, според която яденето забавя напиването. Освен това се смята, че колкото повече е ял човек по време на гуляй, толкова по-малко алкохол ще се побере в запълнения му с храна стомах. Но за да се постигне такъв ефект, трябва наистина да се натъпчеш здравата.

Най-често се случва друго. Отначало онзи, който замезва често, наистина е по-малко опиянен. В един момент обаче храната вече е почти смляна и поетият алкохол рязко преминава в кръвта. И става така, че тъкмо онзи, който е замезвал най-много, в даден момент забива лице в салатата.

Така че мезето само отлага опияняването, но не го предотвратява. Ако човек иска да се весели цяла вечер, без да се напие бързо, по-добре да се раздвижва често и, разбира се, да пие по-малко.

Хората се различават по степен на поносимост към алкохола. Онези, които пият много, без да се напиват, имат висока толерантност към него. Тя обаче не е по рождение, а се изработва с годините при вече зависимите от алкохола. Умението да пиеш, без да се напиваш, се придобива при прехода от първи към втори стадий на алкохолната зависимост. Във втория й стадий то достига своя връх. В третия стадий на алкохолизма количеството алкохол, което човек може да поеме, спада все повече и повече.

Вродена, а не придобита толерантност към алкохола има само при липса на предпазващия рефлекс за повръщане след прием на голямо количество алкохол.