Седалките на обществените тоалетни могат да бъдат кошмарно мръсни. Но не само те. Човек го е гнус да се докосва до каквото и да било в тези кабинки, тъй като те гъмжат от вредни бактерии, подлагащи на изпитание имунната му система.

Различните хора прилагат различни трикове, за да не се цапат. Някои обвиват длани в кърпички или си слагат ръкавици, за да не пипат дръжката на вратата или други повърхности с голи ръце. Други си носят почистващ спрей и пръскат с него онова, което ще допрат. Трети натискат бутона за пускане на водата с крак и отварят вратата с лакът.

При почти 50% от жените пък хигиенните навици включват постилането на тоалетната чиния, върху която ще седнат, с ивици тоалетна хартия. И това е правилно. Tехните майки са ги научили в обществена тоалетна да клечат над седалката, без да я допират, или пък да я покриват с тоалетна хартия, преди да седнат.

Покриването с хартия на седалката обаче съвсем не предпазва задните части, а обратното! Те са изложени на повече бактерии, отколкото има върху непокрита тоалетна седалка.

Може да не ви се вярва, но седалката е най-малката ви грижа в обществена тоалетна. Американската телевизия Ей Би Си поръчала тестове за бактерии в общите тоалетни в своята сграда и се оказало, че седалките им са чисти. Толкова чисти, че на тях може да се сервира храна. Доста по-мръсни били бюрата в залата на репортерите.

Едно от обясненията за това е, че тоалетните чинии и седалки се чистят често с антибактериални препарати. Другото е, че са от материал, по който бактериите избягват да се прилепват.

Най-мръсни се оказали подовете на тоалетните и поставките за рулата с тоалетна хартия. Причина за това пък е, че в обществените тоалетни няма капаци на чиниите. И при всяко пускане на водата след използването им бактериите се разлитат в радиус от 1,8 м от тях заедно с водните пръски. В този радиус онова, което поема най-много микроби, се оказва тоалетната хартия. Тестът показал, че по нея има бактерии, причиняващи пневмония и инфекции на пикочните пътища и на половите органи при жените. А тъй като тоалетната хартия се прави с абсорбенти (попиващи вещества), кой знае колко микроби живеят върху един-едничък лист от нея.

Най-добрият начин да се предпазите от мръсни повърхности е да си носите своя тоалетна хартия и да миете ръцете си след всяко ползване на тоалетна. Ако все пак ви е гнус от седалката, не я покривайте с тоалетна хартия, а я забършете с антисептична влажна кърпичка и тогава сядайте. И най-важното - не поставяйте дамската си чанта на пода. Иначе милиарди бактерии от него ще я вземат като такси до дома ви.