Уж февруари е като всички останали, а всеки втори човек се оплаква от потиснато настроение и липса на желание за каквото и да е. Нормално е, казват психолозите,през зимата да ни е меланхолично и апатично. Каква е причината и как да се справим с това състояние, обяснява Юрий Ковачев, преподавател по аюрведично хранене и готвене.

Юрий, каква е причината през февруари да ни е стегната душата?

Отсъствието на слънце може да доведе до усещането, че липсва и радост. Думата „радост“ има санскритски корени. „ра“ обозначава слънцето, а „дадати“ е даване. Това прави слънцето – дава ни радост в живота. Ние знаем много добре, че като има поредица от облачни, мрачни дни, след това само с появата му, ставаме по-оптимистично настроени.

Може да дойде от храната усещането за топлина, уют, оптимизъм?

Има храни, които носят позитивна енергия и такива, които не носят. За наше съжаление българите използват твърде много консервирана храна през зимата. Тя, както фабрично приготвената и полуфабрикатната, носи негативна енергия за организма. Такава носи и храната, приготвена от предния ден, особено ако се претопля. В рамките на 3 часа след сготвянето, дори при термична обработка, ястието носи своята позитивна енергия. След това се променя. Един от признаците, че се храним с неправилна храна е, когато имаме усещане за тежест в стомаха. И ако съчетаем няколко неща – неподходяща храна, преяждане и зимното време, което предразполага към негативни настроения, ставаме по-уязвими.

Целия текст четете на mila.bg