Годжи бери е дребен ярко червен плод, който може да намерите в магазини за здравословно хранене и биопродукти, както и в някои китайски магазини, където се продават храни и подправки. Подходящ е за приготвяне на различни ястия - като подправка за пилешко месо и риба, за супи, каши и сладкиши.

Целебни свойства

Растението е източноазиатско и се нарича още вълче грозде, лиций (Lycium Barbarum/Lycium Chinense) и “червени диаманти”. Вирее в Югоизточна Европа и Азия.

Плодът пречиства тялото от токсините, подпомага функцията на черния дроб, жлъчката и бъбреците. Действа добре при висока кръвна захар, понижава кръвното налягане, намалява холестерола и предпазва от болести на сърцето.

Прилага се при прилошаване, замайване, виене на свят, изморени очи, глаукома, бучене в ушите и дори при диабет. Повишава имунитета и действа благотворно на кожата. Стимулира сърдечносъдовата система и е полезен при стрес. Годжи бери помага и за превенция на ракови заболявания. Плодовете му са богати на калций, калий, желязо, цинк, магнезий, селен, рибофлавин, бета каротен, полизахариди и голямо количество витамин С. Според китайската медицина, този плод балансира ин и ян енергиите в тялото ни. Влияе положително на метаболизма, пречиства организма и помага за намаляване на телесното тегло.

Целия текст четете на mila.bg