Недостигът на кислород по време на сън утроява риска от развитие на деменция, установиха учени от университета в Куинсланд (Австралия).

Прессъобщение за изследването е публикувано на сайта на Института на главния мозък. Пациентите със сънна апнея - заболяване, характеризиращо се с нарушение на дишането и придружено от хъркане, са изложени на риск, тъй като глада за кислород води до дегенерация на определени области на мозъка. По-специално, умират клетки в зоните, отговорни за вниманието и обучението, предаде БГНЕС.

Учените, ръководени от професор Елизабет Кулсън, вярват, че лечението на апнея на ранен етап може да предотврати или да спре развитието на болестта на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция. Специалистите са установили, че първите й признаци се наблюдават около 10 години след появата на апнея при възрастните хора.

Сега екипът на професор Кулсън планира да включи пациенти на възраст между 55 и 75 години, за да проучи дали лечението на тази болест може да предотврати деменцията.

Сънната апнея се характеризира с прекратяване на пулмоналната вентилация за повече от 10 секунди. При редовни нарушения пациентът развива сънливост през деня, синдром на хроничната умора, влошаване на паметта и интелекта. Апнеята обикновено се придружава от силно хъркане.