Алкохолът влияе пагубно не само на здравето и психиката, но и цялостно влошава живота на човека, като му отнема работата, семейството и приятелите. Най-много вреди на мозъка, черния дроб и панкреаса. Всъщност е погубен за тях.

Черен дроб

Той преработва алкохола, при което етиловите молекули карат чернодробните клетки да се обвиват с капчици мазнина. Ако се пие само по чаша вино на седмица, тези капчици се връщат в кръвта и се използват от органите. Но ако притокът на етил е постоянен и в големи дози (над 2-3 чаши вино на ден), мазнината остава в черния дроб. Развива се алкохолно омазняване (стеатоза). След време то преминава в цироза и черният дроб блокира. Лекар може само да спре процеса, но не и да излекува органа.

Но черният дроб има голям потенциал. Дори само 15% от клетките му да работят, човек няма и да забележи, че останалите са увредени.

Главен мозък

Най-голяма е вредата за мозъка. В организма има две системи - възбуждаща и потискаща, като и двете са с отделни невротрансмитери - вещества, които ги включват. При алкохолна зависимост се нарушава равновесието между тях и възбудащите трансмитери стават повече. И за да се успокои, човек иска да пие още. Това е най-силният подтик към чашката. За да се възстанови балансът, са нужни медикаментозно лечение плюс усилията на токсиколог и психотерапевт.

Има ли изход?

Организмът може да се възстанови, стига да не е в крайния стадий на алкохолна зависимост. Зависи колко време е злоупотребявано и какви количества са били изпити. Ако е налице физическа зависимост и изменения в органите, състоянието е необратимо. Ако нарушенията са само функционални, а не органични, всичко се оправя след отказ от алкохола.

Колкото по-рано дойде отказът, толкова по-добре. Той е по-лесен, когато човек все още може да го направи сам или с малко помощ от лекар и когато зависимостта е само психическа. Тогава и възстановяването е по-бързо и почти цялостно. Но ако има измнения в органите, вече нищо не може да се направи.

Може ли от раз да се зареже пиенето?

Зависи от стадия на зависимостта. Ако пиеш, за да се справиш с махмурлука от предната нощ, това е лош признак. Мамурлукът е вид абстиненция, а етиловият алкохол е наркотик. Спадне ли нивото му в кръвта, тя настъпва, вдигне ли се - изчезва.