Войната с косъма е по-стара от Троянската война. Всъщност това е най-старата козметична процедура. От древността в нея се използват механични и химически оръжия (депилация с восък, със захар и пр.), но отскоро ги сменят лазерните. Епилацията с лазер става все по-популярна, макар да не е евтина. Но пък е ефикасна.

Неумолима статистика

Ако тя се изпълни неправилно, има риск от травми и изгаряния. Особено в деликатни зони, например над горната устна, по гърдата и др. Преди 6 г. само в САЩ се правеха половин милион процедури с лазер годишно. От тогава броят им нарасна в пъти. Заедно с това обаче се нароиха шарлатани и даже откровени измамници, които правят процедурите без умения, без квалификация и без лиценз. Пак в САЩ съдебните искове срещу козметици са се удвоили за последните 3 г.

Важни правила

Правилата са прости. Първо, клиниката трябва да има лиценз за процедури от този род. Най-добре е козметикът да има медицинско образование.

Второ, запознайте се с лекаря предварително. Стига ви и 5-минутен разговор. Така ще установите контакт и ще зададете важните за вас въпроси. Например колко процедури има зад гърба си.

Трето, изяснете си доколко ефикасна е лазерната епилация за различните видове косми - руси, рижи или черни, подходяща ли е за една или друга зона на тялото ви и пр.

Четвърто, ако при някоя жена има силно окосмяване, нека първо провери хормоналния си баланс.

Ефект от процедурата

Диодният лазер, използван за епилации, е най-ефикасен при тъмни косми, защото те са с повишено съдържание на мелатонин. За светли коси е нужен по-плътен импулс, но също се премахват успешно. (Въпреки мита, че руси косми с лазер не бива да се махат.) Да, процедурите са по-дълги, защото светлите косми реагират по-слабо на лазерното въздействие.

Колко процедури

Според случая, тъй като е трудно да се предскаже ефективността за конкретния човек. Броят на процедурите зависи от много фактори: гени; хормонални нива (какви са и как ще се променят); участък от тялото; тип косми и тип кожа. Средно са нужни 6-8 процедури, за да не прораснат след време нови косми. След колко време също зависи от човека - от 1 до 8 години. За някои места са нужни и повече процедури - например брадичката.

Интервалът между процедурите зависи от броя на появилите се нови косми. В началото, когато има много косми, процедурите са през 3-4 седмици. След, да речем, 3 месеца се разреждат през 4-6 седмици.

При по-окосмени по наследство хора крайният резултат от лазерната епилация трябва да се поддържа с повторна обработка на някои участъци, но с по-малко процедури (1-2 годишно).