20 хил. българи годишно умират от инсулт и инфаркт

Болниците вече ще купуват лекарства за пациенти с редки заболявания, без да провеждат обществени поръчки. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки. Те бяха подкрепени от 119 депутати, 1 бе “против”, а 21 се въздържаха.

Става въпрос за лекарства, които са разрешени за употреба в страните от ЕС, но не се разпространяват на българския пазар. Те се прилагат предимно за лечение на редки заболявания, за които няма алтернатива в страната и при които забавянето крие риск за живота, обясни шефката на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. Започването на адекватна терапия при тези заболявания не търпи отлагане във времето, което прави наложително осигуряването на нужните лекарствени продукти в много кратки срокове, особено когато става въпрос за деца, а обществената поръчка забавя този процес, допълни тя. И обясни, че повечето от лекарствата по принцип са на стойност под праговете за обществени поръчки.

Дариткова гарантира, че е изключена злоупотребата, защото списъкът се верифицира от директори на болници, национални консултанти и други специалисти.

Освен това списъкът се обновявал всяка година. По данни на фармацевтичния съюз в момента в него са включени 37 медикамента.

Лекарствените продукти за тези заболявания също така не подлежат на ценова регулация от държавата и обикновено имат един или малък брой доставчици, което изключва наличието на конкуренция между тях, обясняват още вносителите. Това от своя страна също обезсмисляло провеждането на обществена поръчка.

Дори едно дете с рядко заболяване да има, то има право да бъде лекувано, подкрепи предложението Нигяр Джафер от ДПС. Но поиска да се намери юридически издържана форма, за да няма обвинения, че доставката на лекарста е в противоречие с публичния интерес.

От БСП пък направо призоваха процедурата по доставка на тези лекарства да се даде в ръцете на здравното министерство, а не на болниците. Така ще се избегне и ценовият натиск от дистрибутора, обяви соцдепутатът Георги Михайлов.

20 000 българи умират всяка година от инфаркти и инсулти според одобрен в сряда от правителството доклад за здравето на българите. Болестите на сърцето и кръвоносните съдове са и с най-голяма тежест при смъртността. Тези ефекти можели да бъдат предотвратени с по-добра политика, се казва в документа.