По-малко легла и персонал в болниците залага

новият стандарт по спешна помощ, след като

през март съдът отмени изискванията към тях

По-малко легла и персонал в болниците залага новият стандарт по Спешна помощ. С него

отпада и изискването

за минимална площ за

разкриване на спешно

отделение,

става ясно от нова наредба на здравното министерство за промяна в стандарта.

До преработка му само година и половина след като влезе в сила се стигна, защото през март ВАС отмени текстовете, засягащи изискванията към болниците. Те бяха обжалвани в съда от болнични организации, според които изискванията бяха неизпълними.

С новите предложения броят на постовете за спешни прегледи се намалява от 6 на 4, леглата в шокова зала се редуцират от 2 на 1, а тези в зоната за наблюдение - от 3 на 2, като изискванията са за профилирано спешно отделение от трето ниво на компетентност. За тях се смята, че ще поемат спешността в конкретни области.

Промяна има и при многопрофилните спешни отделения. При тези с второ ниво на компетентност броят на лекарите със специалност “Спешна медицина” или “Анестезиология и интензивно лечение” се намалява от трима на двама, а с трето ниво - от шестима на четирима. Редуцира се и броят на постовете и леглата за спешна терапия - от 8 на 6 за второ ниво на компетентност и от 12 на 10 за трето ниво. Броят на леглата в зоната за наблюдение се намаляват от 6 на 3 и от 8 на 5 (съответно за отделение с второ и трето ниво на компетентност).

Проектът предвижда още отпадане на изискванията за минимална площ от 700 кв. м за разкриване на спешен център. Това ще даде възможност на всички лечебни заведения да разкрият структури за оказване на спешна медицинска помощ, посочват от здравното министерство.

Запазват се указанията

болните хора да се карат

в най-близкото лечебно

заведение,

което може да им окаже помощ. Остава и разпределението на пациентите според спешността на тяхното състояние - много спешни с код “червено”, по-малко спешни с код “жълто” и неспешни с код “зелено”. Именно кодът определя и препоръчителното време, за което спешните екипи ще трябва да реагират на получените сигнали.

За код “червено” екипът трябва да е пристигнал до 8 минути, до 20 за код “жълто” и до два часа за код “зелено”.

10 минути остава

времето, за което

пациентът трябва

да стигне до болница

от момента на натоварването му в линейката.

Остава и изискването въздушен транспорт да се използва тогава, когато той ще спести над 20 минути до стигането в болница.

По закон всяко лечебно заведение трябва да осигурява 24-часова медицинска помощ, включително при спешни състояния. Това обаче не ги задължава да разкриват спешно отделение. Решението за това е въпрос на преценка на болничния мениджмънт според капацитета на лечебното заведение, характера на осъществяваната дейност и др., се казва в мотивите на министерството. От там отбелязват, че съгласно Националната здравна карта е необходимо да функционират 38 спешни отделения, за да покриват нуждите на населението. В момента у нас работят 42.

Промените няма да доведат до влошаване в качеството на оказваната спешна медицинска помощ, нито ще се ограничи достъпът на хората до нея, отбелязват от МЗ.

Проф. Николай Петров
Проф. Николай Петров