Интересни начини да влезете във форма за лятото

През лятото всички искаме да влезем във форма, но мисълта за дълги и уморителни тренировки във фитнеса отказва от идеята голяма част от нас. Ето няколко странни и забавни спортове, които освен приятни са и ефективни в горенето на калории.

Табата

Можете да я практикувате и вкъщи, при това тренировката продължава само 4 минути с почивките. Това е много интензивна тренировка, редуваща 20-секундни упражнения с 10-секундни почивки. След 8 повторения, или общо 4 минути, тренировката приключва, а тялото ви ще се чувства като ново. Важно е да избирате различни упражнения за всяка от сериите, за да тренирате различни мускулни групи. Преди тренировка загрейте добре.

Зорбинг

Виждали ли сте хора, които влизат в големи прозрачни топки и се търкулват по наклонена местност? Всъщност те практикуват зорбинг. А ако търкалянето на сушата не ви се нрави много, можете да го правите и във вода – в езеро или басейн. Там и съпротивлението е по-голямо, и имате по-сериозен контрол върху посоката на движение на топката. С цялото това забавление ще изгорите около 600 калории.

Аеромикс

Това е високоинтензивна система с богата хореография от различни стилове – аеробика, степ аеробика, таебо, каланетика. Натоварването е силово с помощта на специални фитнес упражнения, работа с гирички и ластици, отделни упражнения за проблемните зони (ханш и бедра), стягане на корема и стречинг.

Аква зумба

Особено подходящ спорт за любителите на танците и плуването. Аква зумбата е комбинация от двете – танци във водата. Дори и да не можете да плувате, пак е възможно да тренирате този спорт. Постигат се много бързо и ефективно стягане, отслабване и оформяне на мускулите. Допълнителното съпротивление на водата има благотворен ефект върху кожата и помага за по-лесното отърваване от целулита. И сега обърнете внимание – час аква зумба гори 1000 калории.

Шейпинг

Това е наука за извайване на тялото. Изразява се в правенето на няколко упражнения с много повторения и максимална амплитуда. Тренировката е в 11 части от по 5 мин. Във всяка от отделните части се натоварва определена мускулна група от тялото, като акцентът пада върху проблемните зони при жените - бедра, седалище, гърди, ханш. 2-3 тренировки седмично са напълно достатъчни за перфектно тяло.

Хулафит

Манията с обръчи превзема света. Тя ефективно сваля излишните килограми, моделира талията и прибира корема. И гори до 500 калории на час. Хулафитът прави жените по-гъвкави, а дупетата и бедрата им – стегнати и секси.

Body Balance

Това съчетание от йога, тай-чи и пилатес изгражда гъвкавост и сила. Тренировките по Body Balance създават правилна стойка, намаляват нивото на стрес и помагат за релаксирането на цялото тяло. Едночасова тренировка гори до 600 калории.

Кизомба

Танците са приятен и лесен начин за сваляне на килограми. Кизомбата е нещо повече - това е танц на сливане на партньорите в плавни и гъвкави движения. Родината на кизомба е Ангола, но може да бъде видяна по улиците на всички “горещи” държави - Мозамбик, Екваториална Гвинея, Сао Томе и Принсипи, Източен Тимор, Бразилия, Португалия.

Босабол

Този спорт много наподобява волейбола, но включва и елементи от футбола, гимнастиката и дори капоейра. Родината му е Испания и се играе на специално проектиран за целта надуваем корт с кръгли батути и мрежа, за да могат участниците да подскачат, докато играят с топката и бележат точки, забивайки я в чуждото поле.

Футбол с балони

То е същото като стандартния футбол, но играчите обличат странни костюми под формата на големи топки. Така състезателят става по-обемен и му е по-трудна пространствената ориентация. Този спорт е подходящ за тиймбилдинги и забавлението е повече от гарантирано.

Полденс

Танцът на пилон се свързва предимно със стриптийз барове и мръсно подсъзнание. Полденсът обаче е нещо повече от това. Той е спорт, положил началото си в цирка, а днес е изключително ефективен начин за извайване на стройна фигура. Изглежда лесно и секси, но тренировката е изключително трудна, натоварваща и болезнена. Но пък чудесата, които тялото ви мже да прави след това, са по-впечатляващи и от синините, които ще имате от танца на пилон.

Канго джъмпс

Този спорт се превърна в хит в света през последните години. В България тепърва набира популярност, но също е много предпочитан. И сигурно има защо – танци с подскачащи обувки, които стягат дупето и гърба, а коремчето ще се стопи за нула време. Едночасова тренировка в залата ще накара тялото ви да се тонизира и да се раздели с до 1200 калории.

Скачане на батут

или минитрамплин

Всички сме скачали на батут като деца, но едва ли сме подозирали, че това е един от най-ефективните начини да отслабваме. Освен това скачането на минитрамплин е признато от НАСА като по-ефективен спорт дори от джогинга. То подобрява кръвообращението и метаболизма, подсилва координацията и баланса, намалява холестерола и подобрява работата на сърцето и белите дробове.

Шах-бокс

А вярвали ли сте, че шахматът може да развива не само мозъка, а и мускулите ви? Може, ако играете шах-боксиране. В него участниците трябва да са много добри както в шаха, така и в бокса, тъй като рундовете между играта на дъска и ринг се редуват.

Спортът може да е забавление, а отслабването няма да е скучно задължение. Намерете съмишленици и се забавлявайте, а топенето на килограми ще стане от самосебе си.

Аеромикс - съчетание от аеробика, степ аеробика, таебо, каланетика
Аеромикс - съчетание от аеробика, степ аеробика, таебо, каланетика
Body Balance е предложението ни за любителите на йога, тай-чи и пилатес.
Body Balance е предложението ни за любителите на йога, тай-чи и пилатес.
Кизомба - страстни улични танци, с които отслабването буквално е песен.
Кизомба - страстни улични танци, с които отслабването буквално е песен.
Босаболът много наподобява волейбола, но включва и елементи от футбола и гимнастиката.
Босаболът много наподобява волейбола, но включва и елементи от футбола и гимнастиката.
Полденс - натоварваща тренировка, с която жените добиват секси фигура.
Полденс - натоварваща тренировка, с която жените добиват секси фигура.
Канго джъмпс - новата спортна мания
Канго джъмпс - новата спортна мания
Шейпинг - 11   серии  упражнения с различна натовареност
Шейпинг - 11 серии упражнения с различна натовареност
Зорбингът гори до 600 калории на час.
Зорбингът гори до 600 калории на час.
Табатата е особено ефективен спорт, редуващ 20-секундно натоварване с 10 сек почивка.
Табатата е особено ефективен спорт, редуващ 20-секундно натоварване с 10 сек почивка.
Аква зумбата е подходяща за всички любители на плуването и танците.
Аква зумбата е подходяща за всички любители на плуването и танците.
Хулафит - спортът с обръчи
Хулафит - спортът с обръчи