Учени преодоляха важен етап към производството на кръвни стволови клетки в лабораторна среда, предаде Франс прес. Това може да доведе до разработване на обещаващи методи на лечение на пациенти с техни собствени клетки и до производство на кръв за кръвопреливания.

Получените резултати могат да допринесат също за тестване на лекарства и за по-доброто опознаване на развитието на левкемията, цитира БТА.

Кръвните клетки - бели и червени кръвни телца, се произвеждат от стволови клетки в организма през целия живот. Въпросните хематопоетични стволови клетки се появяват по време на ембрионното развитие на клетки, известни като ендотелиални, които покриват вътрешните стени на кръвоносните съдове.

"Преодоляният от два американски екипа етап предоставя възможността да се отнемат клетки от пациенти, засегнати от генетични кръвни аномалии, да се прибегне до редактиране на гени, за да се коригират генетични дефекти, и да се създадат функционални кръвни клетки", поясни съавторът на едното изследване Риохичи Сугимура.

Ако се докаже безвредността им, тези методи могат да доведат също до неограничено снабдяване с кръв, като се използват клетки от универсални донори.

"Много близо сме до генериране на човешки кръвни стволови клетки в лабораторна среда - допълни д-р Джордж Дейли от Педиатрията в Бостън. - Тези резултати са плод на над 20-годишни усилия."

Д-р Дейли и колегите му ползвали донорски клетки и ги препрограмирали, за да ги превърнат в плурипотентни стволови клетки, от които могат да се получат всякакъв вид клетки в организма. След това превърнали плурипотентните клетки в хематопоетични стволови клетки. След като били присадени в костния мозък на мишки, тези клетки узрели. Така гризачите произвели човешки бели кръвни телца.

В рамките на другото изследване Шахин Рафи и колегите му от Корнелския университет използвали ендотелиални клетки от възрастни мишки, за да получат миши кръвни стволови клетки, които узрели в лабораторна среда.

В двете изследвания трансферът на кръвни стволови клетки у гризачи генерирал производство на различни видове кръвни клетки.