Няма заплаха за общественото здраве в Хасково. В това увери служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев по време на пресконференция, свързана с установеното наличие на уран в питейната вода в Хасково. Той бе категоричен, че ситуацията е напълно овладяна, тъй като от ВиК-Хасково са уверили, че градът е пресвързан към други водоизточници, така че да се осигури вода без риск за хората и да не се стига до режим. Той определи предприетите мерки като светкавични и адекватни и уточни, че всъщност превишенията са минимални и не представляват риск за живота и здравето на хората. По думите му рестриктивната норма е 0,03 милиграма на литър, което е два пъти по-ниско от действащите до 2015 година.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентина Върбева уточни, че замърсяването е с естествен уран, а не с изотопа уран, който е с висока радиоактивност. По думите й основната задача е да се ограничи възможният източник на естествен уран, за да се вземат допълнителни мерки да не се повтаря такава ситуация, която да създава усещане за криза. Тя благодари за адекватните и бързи решения на ВиК-Хасково и добави, че в момента, в който се получи сигнал за възможни замърсявания на кладенци, ВиК-Хасково са предприели спешни мерки по водонабирането от тези тръбни кладенци. Върбева допълни, че са препоръчали да се вземат проби и от краен потребител, не само от въпросните кладенци. Тя посочи, че е организирана работна група, която да проучи всички възможни проблеми, източници на проблема, както и да се оценят мерките, които се взимат.

Директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита проф. Валерия Хаджидекова коментира, че уранът не се класифицира като канцероген от международните организации, а има здравни ефекти върху човека като тежък метал. По думите й уранът постъпва в много малки количества чрез поглъщане на водата, почти до 5% само се усвоява и попада в кръвта. Критичен орган за въздействието на човека с урана са бъбреците.

Според Семерджиев повишаването на естествения уран в питейната вода може да е резултат от топенето на пролетните води. Формирана е и работна група с експерти. Семерджиев допълни, че е подписана съвместна заповед между здравното министерство, регионалното и това на околната среда и водите, в която участват управленци и експерти от трите ведомства. Структурата му се състои от шестима съпредседатели на ниво и 18 членове. Работната група има за цел да координира мерките, които се взимат по отношение на водата, както и да премине в постоянно действаща междуведомствена комисия, която да създаде база данни за анализ, преценка на рискове и продължителен мониторинг. От пресконференцията стана ясно още, че последният мониторинг за наличие на естествен уран в питейната вода е проведен от РЗИ-Хасково през 2014 г., но тогава не са били установени никакви превишения от нормите. Министър Семерджиев припомни, че на 30 март т.г. с министър Костова са подписали договор, с който МЗ е било финансирано с 10 млн. лв. за оборудване на 10 лаборатории за мониторинг на качеството на питейните води. Очаква се до средата на тази година РЗИ-тата в областните градове София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен и Враца да имат нова апаратура.

Семерджиев посочи, че рестриктивните показатели от 2015 година са два пъти по-ниски от дозовите норми, които е имало дотогава. По думите му предишната норма е била 0,06 милиграма на литър, а за общото ниво на „алфа активност“ е въведено контролно ниво от 0,1 бекерела на литър. Предишното ниво е било 0,5 бекерела на литър, т.е. пет пъти повече. По думите му в получените данни в резултат на собствени проби и контролни изследвания, направени в Националния център по радиобиология и радиационна защита, предварителните данни са от 9 кладенеца от Помпена станция №1 в Хасково. Той уточни, че за Кладенец № 1 - има 0,02 милиграма на литър, което е под рестриктивната норма от 0,03 милиграма на литър. За Кладенец № 2 - 0,02 милиграма на литър; Кладенец № 3 - е с върната проба, тъй като там е спряно ползването му; Кладенец № 4 - 0,04 милиграма на литър; Кладенци № 5 и № 6 са с превишаване от 0,06 милиграма на литър; Кладенец № 7 - 0,04 милиграма на литър; Кладенец № 8 и № 9 - 0,01 и 0,02; Кладенец № 10 - 0,01 милиграма на литър.