Честотата на раковите заболявания сред децата е нараснала с 13 на сто, т.е. по-висока е през това хилядолетие, отколкото през 80-те години на миналия век, сочат резултатите от изследване на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Франс прес и БТА. СЗО приписва това увеличаване на по-добрите методи за откриване на заболяванията, както и на фактори, свързани с околната среда.

Между 2001 г. и 2010 г. честотата на заболяванията от рак сред децата под 14-годишна възраст е 140 случая на 1 милион деца годишно. Най-разпространеният вид рак в тази възрастова група е левкемията - близо една трета от случаите, следвана от мозъчните тумори - 20 на сто от случаите, и лимфомите. Изследвани са около 300 000 случая, идентифицирани в 62 страни.

Част от това увеличаване може да е свързано с по-доброто и ранно откриване на заболяванията от рак. Възможно е също да влияят външни фактори, като инфекции или някои замърсители в околната среда, поясниха от Международния център за изследвания срещу рак към СЗО.

Сред 15-19-годишните честотата на заболяванията от рак е 185 случая на 1 милион души годишно. Лимфомите в тази възрастова група са по-често срещани - 23 на сто от случаите, следвани от карциномите и меланомите - 21 на сто.

"Ракът е значима причина за смъртност сред децата и тийнейджърите въпреки относително рядката му поява преди 20-годишна възраст", отбеляза експертът Кристофър Уайлд от СЗО.

Резултатите от изследването са публикувани в Lancet Oncology.