Тогава хирурзите предлагат 3 вида операции за отслабване

Болестното затлъстяване е световен проблем. Вече се смята, че е първата епидемия в световен мащаб без инфекциозен причинител. Води до редица социално значими заболявания, които са хронични и водят до инвалидност. На първо място е диабетът. Затлъстяването е свързано и с повишено артериално налягане и висок риск за сърдечносъдов инцидент. Причинява омазняване на черния дроб, проблеми със ставите, рефлуксна болест (киселини). Доказана е и връзката му с по-високата честота на рака, обяснява д-р Константин Гроздев, гл. ас. в Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Александровска”.

Безспорно е, че хората със затлъстяване трябва да се лекуват. Най-добре комплексно: от ендокринолог, диетолог, кардиолог, психолог, а при нужда - и от хирург. Неговата намеса е необходима при тежко затлъстяване, когато диетите и спорътът не са достатъчни. Операциите при безнадеждно затлъстяване са обект на бариатричната хирургия. Тя съществува повече от 50 години.

“У нас много не се знае за тези операции - казва д-р Гроздев. - Целта ни в Александровска болница е да създадем мултидисциплинарен екип, който да помага на тези пациенти. Бариатричните операции не са козметични.”
Преди 30 години шефът на клиниката по хирургия на “Александровска” проф. Баев е пътувал в чужбина и е въвел доста методики и операции в страната. Той се е запознал и с операцията на проф. Скопинаро, една от първите бариатрични интервенции.
Според д-р Гроздев бариатричната хирургия дава на пациента бързо отслабване за дълъг период от време и повлиява благоприятно основните придружаващи заболявания на пациента.

При сравняване на пациенти със затлъстяване и диабет на лекарства и такива, подложени на операция, се оказва, че след 5-годишно проследяване оперираните са по-добре от тези на лекарства, твърди специалистът.
Затлъстяването се определя с индекса на телесна маса (ИТМ) – съотношение между ръста на пациента и килограмите му на квадрат. Когато индексът е над 35, това е тежко затлъстяване и според хирурзите такива хора са подходящи за бариатрични операции.

Доказано е, че за пациенти с ИТМ над 35 няма друг начин да отслабнат трайно. При тях не може да настъпи ремисия на придружаващите заболявания, качеството им на живот не се подобрява драстично. Останалите може да пробват диетичен режим, спорт, поведенческа психотерапия.

У нас няма регистриран медикамент за лечение на затлъстяването. В Европа са 2, а в САЩ - 6, но те имат много странични ефекти и почти не помагат, смята д-р Гроздев.
“В нашата клиника оперираме пациенти с индекс над 35 и едновременно с това, придружаващо заболяване - уточнява д-р Гроздев. - Повечето са с диабет, артериална хипертония, дислипидемия или сънна апнея.

При индекс над 40 не е нужно да имат придружаващо заболяване, за да се оперират.”
Бариатричните операции се извършват минимално инвазивно (“безкръвно”) - лапароскопски, през миниатюрни разрези. Това намалява следоперативната болка, по-бързо се възстановява пациентът, рисковете са по-малки. Раздвижването става още същия ден. Тези операции са показани за пациенти между 18 и 60-годишна възраст. Важно условие е да нямат доказани хормонални нарушения - те се лекуват по друг начин. За хора над 60 г. трябва да се преценят рисковете. Неподходящи за операция са пациенти с психиатрични заболявания, деменция, алкохолна или наркотична зависимост, обяснява лекарят.

В света са стандартизирани 3 вида операции. За всеки пациент трябва да се избере най-подходящата. Зависи от много фактори и няма твърд критерий на кого каква операция да се направи, преценява се от екипа.

Най-прилагана е надлъжната (ръкавична) резекция на стомаха. Отстраняват се 2/3 от него и остава орган с около 150 мл вместимост. При затлъстяване стомахът е разширен. Целта е да се ограничи вместимостта му, за да се намали и приемът на храна. Оказва се, че операцията води и до други изменения в организма. Променят се ензими и хормони, отделяни от стомашно-чревния тракт, и пациентът не изпитва глад, апетитът му е потиснат, твърди хирургът. Дава пример, че хормонът грелин, отговарящ за апетита, се секретира от тази част на стомаха, която се изрязва.

Друг вид операция е стомашният байпас. При нея също се ограничава стомахът и вместимостта му остава само 35 мл - колкото кутия цигари. Другата част обаче не се изрязва, само се прекъсва и се прави връзка между намалената част от стомаха и червата, така че да се заобиколи пътят на храната. Променя се анатомията и храната не преминава през цялата дължина на тънките черва. Така погълнатото не може да се усвои напълно и човек отслабва и поради т.нар. малабсорбция. Истинското разковниче обаче е отново в хормоналните промени. Именно на тези промени се дължи ремисията на диабета. Например почти веднага след такава операция многократно се повишава един пептид – GLP1. Едни от най-модерните лекарства за диабет са насочени към увеличаване на този протеин, но пациентите трябва да ги пият постоянно и дълго време, за да постигнат някакъв ефект, казва д-р Гроздев.

Третата операция е за най-тежките случаи, каквито са пациенти със свръхтегло - над 250-300 кг. Прилага се при около 3%. При нея се залага основно на малабсорбцията – прави се такава връзка, че се заобикалят почти всички тънки черва и храната отива почти веднага в дебелото черво Пациентите много отслабват, изчезват диабетът, хипертонията, сънната апнея. Има обаче и много странични ефекти, уточнява специалистът. При такава операция хората може да страдат от липса на белтъчини и на витамини - почти нищо не се усвоява от храната. Тя буквално се изхвърля през ануса веднага, което може да наруши качеството на живот.

Придобилото широка популярност у нас слагане на стомашни пръстени за отслабване е отречено като основен метод преди 10 години, твърди д-р Гроздев. “То не е ефективно. Регистрирани са и много усложнения след него – перфорация на стомаха, дилатация (разширяване на стомаха), повръщане при 20-30% от пациентите, които налагат отстраняването му.

Д-р Константин Гроздев
Д-р Константин Гроздев