Дължало се на увеличаването на адреналина.

Изменението на климата може да има изненадващи и широкообхватни последици върху психичното здраве. Те са първопричина за панически разстройства и други проблеми и едновременно с това влошават съществуващите психични заболявания, твърдят експерти. Темата е сред акцентите на експертна среща в Атланта, САЩ, посветена на пресечните точки между климата и здравеопазването.

Документирана е отчетлива връзка между екстремни климатични и метеорологични събития и по-високи нива на агресия, съобщава психиатърът д-р Лин Ван Състрен.

От години няма спор, че смогът и дори неуловимите за окото фини прахови частици в мръсния градски въздух са виновни за рязкото зачестяване на болестите на дихателната система. Но напоследък се документират неподозирани ефекти и върху психиката.

Установена е корелация и между нарастващите нива на замърсяването на въздуха - които могат да бъдат причинени от покачването на температурите, и по-големия риск от неврологични и психиатрични проблеми. Когато човек диша прахови частици, те не само навлизат в белите дробове, където причиняват функционални проблеми, но се полепват и по обонятелните рецептори и така стават потенциална причина за възпаления на нервните окончания. Механизмът се проявява във всички възрастови групи.

И това не е просто едноактна заплаха. Може да има много по-коварни дългосрочни ефекти, тъй като

възпалението на

невроните е свързано

с нарушения в

когнитивните умения

и паметта,

включително с болестта на Алцхаймер, обяснява психиатърът.

Въпрос, който предстои да бъде проучен допълнително, е дали тази невронни възпаления увеличават и най-масовите психиатрични разстройства като тревожността и депресията. Такава хипотеза се обсъжда, след като Американската асоциация на психолозите докладва, че

децата на бременни,

изложени на

замърсен въздух,

са по-склонни към

свръхтревожност

и депресия.

Изследванията показват, че прегледите в спешните психиатрични отделения по повод пристъпи на паника и мисли за самоубийство са по-високи в дни с лошо качество на въздуха.

Друга съпоставка между данните от местните метеорологични центрове и сигналите за възникнали проблеми, подавани на спешните телефони, показва, че повишаване на температурата и обилни валежи са свързани с повече скандали между отделни хора и групови конфликти. Едно от възможните обяснения за връзката е, че по-високите градуси на околната среда водят до рефлекторно повишаване на нивата на адреналин в организма. А той е основен хормон, които може да допринесат за проявите на агресия.

Връзката между факторите на климата и тяхната очевидна промяна към екстремност невинаги може да бъде доказана безспорно. Но се натрупват все повече обезпокоителни данни за влиянието им. Разбира се, някои от тях са преодолими, или маловажни, или вредностите не се акумулират и не е оправдано да се вторачваме маниакално в тях.

Само по себе си хипервнимание върху заплахите за човечеството може да създаде труден за овладяване психологически натиск върху обществото, търси баланс психиатърът. Пример за това е свръхчувствително дете, което

спира да пие вода

заради синдрома

на климатичните

заблуди

- условно название, дадено на състоянието му от лекуващите го лекари. Момчето се притеснявало, че ако продължи да пие вода на фона за започналите засушавания на Земята, ще допринесе за страданията на милиони хора от следващите поколения.