Това казва д-р Елка Миланова, офталмолог в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” - Велико Търново

1000 пациенти ежегодно приема очното отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, насочени за консервативно или оперативно лечение.

Над 65% от тях биват оперирани. Най-голям е делът на операциите за катаракта с поставяне на вътреочна леща, която да замени увредената естествена леща.

Опepaциятa нa пepдe ce зaплaщa oт здpaвнaтa кaca, нo изкycтвeнaтa лeщa, кoятo ce пocтaвя, e зa cмeткa нa пaциeнтa и струва от 700 до над 2000 лв. Всяка година броят на операциите расте, защото лечението е с най-съвременна апаратура - машина за факоемулсификация или ултразвук.

Ако през 2013 г. операциите са били 206, то за 2016 г. цифрата е 293 операции от малко над 600 оперативни интервенции в офталмологията.

Новост при операциите за катаракта е, че от април м.г.

болните не се

хоспитализират.

Пациентите идват

сутрин и след

процедурата са

изписани,

обяснява шефът на очно отделение д-р Елка Миланова.

Проблемът е, че пациентите не търсят навременна помощ. Катарактата е една от най-честите причини за слепота в световен мащаб. Преди години се чакаше да “узрее” пердето, но вече е прието, че има ли пречка в зрението, операцията е неизбежна. Затова пациентите трябва да бъдат по-внимателни и да вземат мерки, за да се предотврати тази слепота.

Колкото по-рано, толкова по-добре, тогава и рискът от усложнения се елиминира, твърди офталмоложката с близо 30-годишен стаж.

Има наследственост при катарактата и тя най-често се появява след 60-ата година. Решението е рутинна операция за 10 до 30 минути, с отлични резултати. Страхът е излишен. Много често след такъв тип интервенция се получава т.нар. вторична катаракта, или вторично перде, което не означава, че първата операция не е била успешна.

Тогава с лазер се прави “прозорче” на задната капсула на окото и зрението бива възстановено, обяснява д-р Миланова.

В отделението често се извършват и пластични операции на клепача, при лечение на доброкачествени и злокачествени новообразувания. Болни идват и с проблеми в зрението от възпалителни процеси и травми.

По това време на годината са чести пораженията в очите при цепене и рязане на дърва, при заваряване, при работа с машини, по време на лов и пр. Болните на консервативно лечение най-често страдат от възпалителни и съдови заболявания и най-често са в резултат на увреди след прекарани инсулти и инфаркти.

Прецизната диагностика посредством скенер, ядрено-магнитен резонанс, рентген и лабораторни изследвания води и до последващо качествено лечение.

Голям процент

от пациентите

са с глаукома,

която също се нарежда сред основните причини за слепота и има наследственост. И тук важи правилото, че колкото по-рано се лекува заболяването, толкова по-успешно се елиминира рискът от слепота. Затова след 40-годишна възраст всеки трябва веднъж годишно да проверява зрението си. При очни проблеми чакането не помага както при глаукомата, така и при поражения в резултат на съдови заболявания, където и часовете са от значение. Хората с очила пък трябва да следят диоптрите си и да не купуват готови очила, защото много често двете очи имат различни диоптри, казва специалистката.

Новост в отделението е изградената преди дни ВИП стая. Ремонтните дейности продължили 3 месеца, а разходите поел благодарен пациент. Година преди това медиците спасили зрението му след тежко химично и термично изгаряне на едното око.

Вeликoтъpнoвcкoтo oчнo oтдeлeниe ежегодно ce включвa в нaциoнaлните инфopмaциoнни кaмпaнии зa пpoфилaктикa. Д-р Миланова и колегите и? често извършват и безплатни прегледи.
Вeликoтъpнoвcкoтo oчнo oтдeлeниe ежегодно ce включвa в нaциoнaлните инфopмaциoнни кaмпaнии зa пpoфилaктикa. Д-р Миланова и колегите и? често извършват и безплатни прегледи.