Министерството на здравеопазването отказа трансплантация в чужбина на 9-годишно момче в критично състояние, съобщи Би Ти Ви. Детето трябваше да замине за Германия днес и да бъде прието в клиника, където да му бъде трансплантиран бъбрек.

Байрям Али е в тежко състояние и на хемодиализа вече 2 г. Заради заболяването си той не ходи на училище, не можа да играе. Момчето е най-малкият пациент в център по хемодиализа в Стара Загора.

Момченцето се ражда с вродени бъбречни аномалии. Когато Байрям е на 11 месеца, лекарите откриват хронична бъбречна недостатъчност. Състоянието му се  влошава преди 2 г. и близките му подават документи към Фонда за лечение на деца в чужбина. От клиника в Германия казват, че единствения шанс да живее, е бъбречна трансплантация. Донор на момченцето е баба му.

Детето е одобрено за трансплантация в чужбина с решение на Фонда от ноември миналата година. Байрям и баба му трябва да летят за Германия на 20 февруари, за да бъдат приети в немска клиника. Официален отказ и писмено становище от Фонда за лечение на деца няма. В телефонен разговор казват на близките,че от Министерството на здравеопазването не са одобрили т.нар. формуляр S2 с аргумента,че трансплантацията може да бъде извършена в България.

Решението, че детето може да се лекува в България е взел зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев, обясни пред Би Ти Ви Пенка Георгиева от обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Детето е поканено за консултации в сряда в болница „Лозенец” в София (Правителствена болница), откъдето са обявили, че могат да извършат трансплантацията.