Ползите и вредите, които носят хранителните добавки коментира в студиото на БНТ доц. Маргарита Бакрачева. Конкретният повод е предложение на Изпълнителната агенция за лекарствата да се засили контролът при проверката на състава на хранителните добавки.

Според доц. Бакрачева, причините за повишения интерес към добавките са нездравословният заседнал начин на живот и нестихващият култ към съвършеното тяло. Опасностите при ползването им се крият в залитането - всяко едно залитане в конкретна посока води неминуемо към негативни посоки, каза психологът и даде пример с веганството.

Хората залитат до голяма степен заради високата степен на предлагане, когато хората имат прекалено голям избор и могат да направят недостатъчно индивидуализирано решение. Мотивиращо е да се опитваме да водим здравословносъобразен начин на живот, да се опитваме да изглеждаме максимално добре, но ни е необходима индивидуална програма, съобразена с нашия биологичен ритъм и възраст, а не да се стремим към нещо, което е минало през фотошоп, коментира доц. Бакрачева.