Почти винаги пациентите са съветвани да приемат предписания им антибиотик, докато не свърши цялата опаковка, дори и да се чувстват по-добре, пише Statnews.

Преждевременното спиране на приема на хапчетата се свързва с развитието на резистентност към антибиотици. Дълги години сме слушали, че е нужно да завършим целия цикъл на лечението, за да бъде то пълноценно.

Специалисти обаче считат, че това схващане може и да е погрешно и именно приемът на цялата антибиотична опаковка може да предразположи организма към устойчивост към лекарството.

Обяснението за това твърдение е просто - подлагането на подобно лечение кара бактерията също да развие резистентност. Приемът на лекарства, когато вече сме оздравели, дава стимул на тялото да привиква към тях и най-вероятно следващия път същите няма да ни подействат.

Учени смятат, че е много по-разумно е да спрем да пием хапчетата тогава, когато сме се справили с бактериалната инфекция и симптомите вече са изчезнали. Никой не се съмнява в жизненоважната роля на антибиотиците, но прекалено дългият им прием прави бактериите по-издръжливи и съответно борбата с тях по-трудна.

Превод и редакция: Зорница Йосифова