Радев ми е споделял, че е имал натиск за кадрови назначения от различни посоки, каза служебният премиер

Служебният премиер Огнян Герджиков разказа пред бТВ за свой кошмарен сблъсък с родното здравеопазване преди два месеца. Става дума за негова много близка млада жена. "Тя е в много тежко състояние, и я карат в столична болница. Там, макар да не знае на кой свят е, й дават да подпише документи. И след това се оказва,че дължи по 600 лева на ден на тази болница за престоя си там. И това при положение,че е е здравно осигурена. На втората седмица ми се обаждат нейни близки да помогна. И аз се обаждам на друг шеф на болница. Той ми казва: Ако от мен зависи аз няма да я приема. Но заради теб, защото си ми приятел, ще я взема. На мен тя ще ми струва много скъпо", разказа Герджиков.

У нас здравеопазването е бизнес. Вън търговците от храма, това е престъпление срещу хората. Здравеопазването не трябва да е бизнес. И няма как болниците да са търговски дружества и да търгуват със здравето на хората, каза Герджиков. Пръстовият отпечатък е обида за хората, защото са свикнали само при престъпления да се снемат пръстови отпечатъци, каза още служебният премиер.

Интересно е, че съм запазил чувството си за хумор, дано го запазя до края. С Румен Радев сме в добри отношения. Той ми звънна да ме покани за служебен премиер, помолих го за размисъл и да потърси по-добър вариант от мен. Три дена преди да се сформира кабинетът, ми се обади повторно, покани ме и каза - това е положението. Така служебният премиер Огнян Герджиков коментира пред bTV решението за служебното правителство. 

Това е едно голямо доверие, сподели Герджиков - жена ми не беше щастлива от това решение, но да се откаже такова доверие като че ли е много егоистично. 

Не сме много различни с Радев. Аз съм с много добри впечатления от това, което излъчва той. Споделял ми е, че има натиск от различни страни по различни въпроси, кадрови и други. При мен натиск не е оказан - аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, нормално е, каза Герджиков. 

Проблемът с машинното гласуване се оказа сериозен, призkа Герджиков. „Има една приказка – dura lex sed lex – лош закон, но закон. Народното събрание прие закона за машинното гласуване. Централната избирателна комисия (ЦИК) имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки. Искам да вметна – някои държави, се отказаха от машинното гласуване, тъй като се оказа не толкова надеждно, колкото смятаха. Например една Холандия направи тази крачка назад и ние сега разчитаме евентуално от Холандия да вземем тези машини, които те имат, за да бъдат използвани при нас“, каза служебният премиер.

Проблем ще е, ако никой не кандидатства за обществената поръчка за доставка на машините, призна той. „Тогава ще се проведат изборите по старата система и най-вероятно ще има опит изборите да бъдат касирани. Тогава Конституционният съд по закон трябва да се произнесе окончателно. Той ще каже има ли нарушение или няма. И съответно дали тези избори трябва да бъдат касирани или не“, обясни професорът.

Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. „Аз съм човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искам да накланям везните нито на едната, нито на другата страна. Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина“.

 Освободих областни управители, защото слугуваха на партията си и не предполагаха честни и открити избори, каквито ние подготвяме, сподели още Герджиков.  Имаше повече от една седмица проучвания по няколко линии и събирахме сведения, констатираха се нарушения, заяви Герджиков във връзка с освободените областни управители.

Герджиков отказа да конкретизира дали е наследил проблемна или уредена държава, защото „всяко изказване в единия или другия полюс е рисково. Истината е някъде по средата, а и положението ми на служебен премиер ме кара да пазя максималната неутралност, тъй като влизаме в предизборен период. Много силната критика ще налива масово в БСП, пък обратно, ако кажа, че това е една прекрасно уредена държава, ще бъде агитация за ГЕРБ. Не бих искал нито едното, нито другото. Хората очакват истината, но не бива да се стига до крайност. Основната цел на правителството е да вадим скелети от гардероба, да правим тотална ревизия в дълбочина, колкото може повече. Въпреки че самият Бойко Борисов призова при смяната на властта да се рови дълбоко, все пак трябва да бъде по възможност умерено“.

Гласувах на референдума. Не подкрепих мажоритарния избор, подкрепих задължителното гласуване. Във всички случаи това е в полето на следващия парламент - трябва да съобрази директно да направи изборния кодекс да бъде такъв според референдума. Тук има едно морално задължение - следващият парламент да се съобрази, ако не достигат например 5 000 души, каза още Герджиков. 

Аз смятам, че България трябва да излъчи еврокомисар в сравнително близко време. Имам имена в главата кой да излъчим за еврокомисар, но е много рано да кажа. Няма да бъде Гергана Паси, защото не иска. Меглена Кунева също е добър вариант, но не се знае дали тя ще бъде, каза още Герджиков по повод избора ни за еврокомисар. 

Няма проблем да се излъчи и по-късно, но от това ще страда България – „ние ще бъдем с месеци без представител, без еврокомисар. Още повече, не дай си Боже, този служебен кабинет да няма кратък живот. Не е изключено да се продължи и ще останем половин година, а не дай Боже и повече, без еврокомисар. От друга страна погледнато, това е едно политическо назначение, ние не сме политически кабинет. След това този хипотетично излъчен комисар към кои ще отиде. Към ЕНП, към либералите ли ще отиде, към ПЕС ли ще отиде? Всички това са много трудни за решение въпроси. Трябва да се търси компромисно решение“.

Еврокомисарят трябва да бъде изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност, експерт, качествен.


Психически съм се настроил, че на 27-ми април ще си тръгна, дали ще стане - не знам, но не е леко, сподели Герджиков. Искам да си тръгна от поста с чувството за изпълнен дълг, каза още служебният премиер.