28°C   София
 

Годишно в "Пирогов" лекуват 10-ина такива случая. Алекс, който беше докаран от Бургас в София със самолет по нареждане на премиера Борисов, е по-добре, играе си с пожарникарски колички в детската хирургия.

5-годишният Александър от Бургас, който разви сепсис при усложнение след варицела, е преместен днес - вторник, от детската реанимация на "Пирогов" в детската коремна хирургия на спешната болница. Изведен е от острото състояние и това позволи да му свалим дренажите и да продължим с по-активна рехабилитация за раздвижване и продължаващо лечение на инфекцията и добавяне на противогъбични препарати. Този етап на терапията ще продължи, колкото го налага състоянието на детето, съобщи шефът на детското хирургично отделението д-р Стефан Стоилов. 

Годишно в "Пирогов" лекуваме приблизително 10-ина деца в състояние, подобно на това на Алекс, отговори на въпрос на "24 часа" д-р Стоилов. В понеделник вечер е постъпило дете от Плевен с усложнение след прекарана скарлатина.

Болницата има ниво трето ниво на компетентност и поема най-тежките случаи. И колегите в Бургас, и от други населени места обаче имат професионална реакция и са направили необходимото, преди да потърсят републиканско съдействие, добави хирургът. Той обясни, че е успех, че са спасили крачето на детето предвид тежко общо състояние, в което детето е прието и супертежката локална инфекция. 

"Надяваме се и правим всичко възможно за най-добрия резултат от лечението, но казваме, че пациентът е спасен, когато хване дръжката на вратата от външната страна. Т това няма да стане в близките няколко дни."  Около това се обединиха д-р Стоилов, проф. Надежда Гаврилова, началник на Клиниката по детска анестезиология и реанимация и национален консултант по специалността и проф. Иван Поромански, началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия и национален консултант - трима от водещите пироговски специалисти от мултидисциплинарния екип, който лекува момчето.

С мощна антибиотична терапия в реанимацията възстановихме циркулацията и пълноценното дишането на детето. Имаше критичен момент, в които бяхме в готовност при нужда да прибегнем до командно дишане, но се справихме и не се наложи. С усилията на мултидисциплинарния екип са възстановени всички функции и на засегнатите крайници, обясни проф. Гаврилова.

След първата операция на 12 януари - ден след приемането на детето в спешната болница, са правени многократни хирургически интервенции за извеждане на гнойните секрети и дрениране на оточните места.

Детето е в пълно съзнание, храни се, разговаря, гледа филмчета и е много по-добре от деня, в който го приехме. Идвам от стаята му - 10 пожарникарски колички го заобикалят. Те са любимите му играчки - разказа ни, че иска да стане пожарникар, обясни д-р Стоилов.

Родителите на детето са благодарни на лекарите за професионализма и грижите, но категорично отказват срещи с медиите. Те са обяснили на екипа, че през септември м.г. синът им е боледувал и докато се е уточнявала диагнозата, са му открили бактерии в носоглътката. Това е насочило лекарите в реанимацията сега с какви антибиотици да започнат терапията, преди да са готови новите изследвания. Допускали, а това се потвърдило по-късно, че на фона на намалени защитни сили в организма циркулиращата по кръвен път бактерия е провокирала сепсиса. Освен едното краче от инфекция е била обхванат и лявата ръка на детето, но процесът е бил по-слабо разгърнат. 

При Алекс са се стекли неблагоприятни обстоятелства - бил е с отслабен имунитет от боледуването през есента, а в неговата група в детската градина освен много случаи на варицела е имало и 2 деца със скарлатина.  

Варицелата не е банално заболяване, след преминаването на обрива човек не се връща моментално в отличната си форма отпреди боледуването. Варицелата води до тежки изменения на имунитета и при комбинация с други неблагоприятни фактори са възможни усложнения, обясни проф. Гаврилова. 

Може да се каже, че нивото на лечение у нас е много високо, ако има нещо, което е ниско, това е признанието на лекарския труд, коментира проф. Поромански. ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,