Понякога не сме в състояние да се справим със зачервеното гърло независимо от количествата лекарства, които сме изгълтали. В такива моменти дори най-скептичните са съгласни да посегнат към бабините рецепти само и само да се отърват от стържещата неприятна болка. Домашните илачи избират и всички, които избягват употребата на медикаменти.

Не е нужно в шкафа да сте прибрали разни странни корени, семена и листа от лековити растения, за да забъркате правилната субстанция. В рецептите може да се използват продукти, които винаги имаме подръка или поне със сигурност се продават в близкия магазин.

Ракия върху памук със или без стрит аспирин е класическото лечение вкъщи. Но то нерядко лекува едно, а причинява друго -

високият градус на ракията може да изгори кожата

А това минава бавно и е доста болезнено.

Изварата е едно от най-препоръчваните средства за спасение от болка в гърлото, освен това няма опасност да си направите рани. Има няколко начина за приготвяне на компрес с нея. Един от тях е сами да си я приготвите, като към половин литър прясно мляко добавите лъжица оцет или сок от лимон и го варите, докато се пресече.

След като изстине малко, се прецежда през марля. Получената гъста извара се разстила върху найлон, широка лента плат или марля и се увива около врата. Отгоре се слага вълнен шал и с този компрес може да се стои 6-8 часа.

По-лесният вариант е да купите готова извара, но не я използвайте студена директно от хладилника.
Затоплете я леко или я оставете за час-два на стайна температура.

За да не се рони и да омажете всичко по себе си, можете да я сложите в найлонов или съвсем тънък памучен чорап, който да поставите на гърлото.

Отгоре отново се увива с шал. Този вариант е подходящ и за малки деца, защото сместа няма как да се разтече, докато щъкат нагоре-надолу, или се въртят из цялото легло през нощта.
В случай на алергии към млечни продукти и кожни раздразнения е възможно изварата и пресеченото мляко да предизвикат реакция върху нежното детско вратле.
Не използвайте и един и същи компрес по няколко пъти. След всяка употреба сместа се изхвърля и се приготвя нова.

Картофите също може да се използват за облекчаване на болките в гърлото. Настъргани на ситно и увити около врата като компрес, те дори

премахват гнойните налепи по сливиците

Процедурата се прави в продължение на два-три дни. Хора, използвали рецептата, твърдят, че тя дава по-добри резултати от антибиотик. С вода от сварени картофи се прави и инхалация, намаляваща режещата болка.

 Покрийте главата си с кърпа и се наведете над парата, която излиза от врящата течност.
Достатъчно е петнайсетина минути да прекарате над тенджерата, като правите кратки почивки. Същия ефект има и инхалацията с лайка, която помага и при тежки кашлици.
Настърган

на ситно джинджифил, разбъркан добре с мед,

е друга рецепта за справяне с върлуващите вируси. Вземайте по една лъжичка всеки път, когато се сетите - през час-два, но минимум три пъти дневно.

Тази смес се препоръчва при кашлица, но намалява и болката в гърлото. Джинджифилът може и да се свари. След като престои около час, се маха и към водата се добавя мед или кафява захар. За да оправите проблема със сливиците, течността се пие вместо чай.

Компрес с маслини звучи странно за тези, които не са пробвали, но също влиза в списъка с чудодейни бабини лекове. Маслините се нарязват на съвсем ситно, подреждат се върху найлон или отново подобно на изварата, може да се напъхат в чорап,
 за да не се разпилеят. Компресът се увива около врата, така че да сте сигурни, че сливиците са добре покрити, и за да ги затоплите, отгоре слагате вълнен шал.

Малко неприятно за изпълнение е мазането на врата с мед, обаче помага. Преди това приберете добре косата си, за да не залепне върху кожата ви. Отгоре покрийте добре с найлон и памучна или дебела вълнена кърпа. Всъщност има изобилие от рецепти с мед, който да забърквате по всякакви начини, за да се излекувате.

При една от тях се смесва с равни количества ракия и зехтин. Звучи отвратително, на вкус е неприятно, но търпимо. Консумира се с лъжичка по няколко пъти дневно. Две лъжици мед се добавят към също толкова уиски или ракия и лимонов сок и отново се приема по малко, като се държи, колкото се може по-дълго в устата.