На читателския въпрос отговаря доц. д-р Олга Григорова, Александровска УМБАЛ, Клиника по нервни болести

Изпотяването на ръцете и краката най-силно обхваща дланите и стъпалата и най-често се наблюдава при физическо натоварване, психическо напрежение и горещо време. При някои хора обаче има силно изпотяване и при най-малък повод или дори без повод. Обилното изпотяване създава редица неудобства и проблеми и нарушава ежедневното функциониране и често води до социална изолация.
Изпотяването е нормален физиологичен процес, чрез който се поддържа температурата на тялото. Повишеното изпотяване се дължи на хиперфункция на потните жлези и се нарича хиперхидроза, която се разделя на първична (идиопатична) и вторична (симптоматична). Първичната хиперхидроза има неясни причини. Смята се, че тя е резултат на дисфункция на автономната нервна система с повишена възбудимост на симпатиковата нервна система. Автономната нервна система адаптира нашето тяло към променящата се температура и влажност на околната среда. В 30-50% от случаите първичната хиперхидроза е наследствена - един от трима с хиперхидроза съобщава, че и други членове на фамилията имат обилно изпотяване. Проявява се в юношеска възраст. Първичната хиперхидроза е фокална - изпотяването е локализирано в областта на дланите, стъпалата, подмишничните ямки, челото. Често се съчетава с изчервяване при емоция.

Обикновено липсва през нощта. По-силното изпотяване на дланите и стъпалата е свързано с висока концентрация на потните жлези на тези места - 600 на кв.см. За сравнение на гърба те са 60 на кв. см.

Вторичната хиперхидроза е генерализирана и обхваща големи части на тялото. Тя е симптоматична и се наблюдава при много заболявания, като възпалителни и неопластични, пневмония, туберкулоза, тиреотоксикоза, при хипогликемия в резултат на предозиране на инсулин, хормонални промени в менопаузата (горещи вълни с изпотяване). Хиперхидроза се наблюдава при лечение с някои медикаменти - л-тироксин, нестероидни противовъзпалителни средства, психотропни препарати. Прекалената консумация на горещи напитки, пикантни храни, кофеин, алкохол и др. също благоприятства изпотяването.

Изпотената и влажна кожа е благоприятна среда за развитие на бактерии и гъбички особено в гънките между пръстите, което е причина за неприятна миризма на потта. Често потенето се усложнява с възпаление на кожата.
За предотвратяване на потенето е необходима стриктна лична хигиена, редовно и често къпане или душ особено в горещо време с последващо добро подсушаване. Препоръчват се всякакви водни процедури като студени влажни обтривания, контрастен воден душ с последващ масаж, топли бани вечер с хвойнов екстракт или морска сол. Дрехите да са широки и от естествени материи като памук и лен.

Обувките да са също от естествени материи и да са отворени през лятото. Да се избягва носенето на маратонки. Да не се носят едни и същи обувки всеки ден, а да се сменят. Обувките да се обтриват със спирт и да се проветряват. Чорапите да не са стегнати и да са памучни. При възможност да се ходи по-често бос. Препоръчват се бани на краката и ръцете с черен чай (съдържа танинова киселина), калиев хиперманганат, отвара от дъбови кори или жълт кантарион. Обработване на кожата на дланите и стъпалата със слаби разтвори на формалин, танин, 20% разтвор на алуминиев хлорид.

На пазара се предлагат най-различни дезодоранти и антиперспиранти, дезодориращи антимикробни пудри и др.

Освен тези общи и локални процедури се опитват и някои медикаменти, които намаляват изпотяването, като антихолинергични, бета-блокери, калциеви антагонисти, но те имат странични прояви и не се препоръчват за продължителна употреба. В последните години се прилага инжектиране на ботулинов токсин в областта на дланите и стъпалата. Много рядко се стига до хирургична интервенция - торакална или лумбална симпатектомия.