Оперирано 3-годишно момиченце от Провадия спи 2 дни почти непрекъснато в детската реанимация на “Пирогов”, но изненадващо за непосветените това не е повод за тревога, а радва лекарите. “За първи път от лятото Светлозара лежеше в естествена поза и дишаше нормално”, разказа началникът на детската хирургия в спешната болница проф. Росен Дребов. Преди операцията това е почти невъзможно заради рядко заболяване, което превива гръбначния стълб под 90 градуса и притиска левия дроб и сърцето.
Изкривяването на
гръбнака на детето
сключва прав ъгъл.
Светлозара страда от тежка бързо прогресираща сколиоза, причината за която медицината все още не знае, затова я нарича идиопатична. При толкова малки деца диагнозата е изключително рядка, а лечението изисква много средства и екип с опит в корекциите на гръбначните деформации. У нас терапията могат да предложат само пироговските детски хирурзи и ортопеди под ръководството на проф. Дребов и на началника на Клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров. За медицинския тандем това е поредна операция за имплантиране на спасителната титаниева система, разговорно наричана растящи ребра. Те вече прилагат и трите възможни техники за закрепване, които досега са реализирани само в специализирания център за детски гръбначни заболявания във Филаделфия, САЩ. Принципът на коригиращото приспособление е
заимстван от
телескопичните
уреди,
най-често асоцииран с рибарските въдици. Благодарение на възможността за удължаване имплантът не трябва да се сменя с растежа на детето.
Оптималното време за операцията на Светлозара е било преди около 1/2 година, когато изкривяването е все още малко. Екипът е
принуден да чака
6 месеца фондът за
лечение на деца да
отпусне пари за
импланта.
Според лекарите това трябва да става в 1-месечен срок, за да не се влошават децата.
Касата по принцип не поема имплантите дори и за “обикновените” случаи и д-р Кацаров вече “виси” с едни суми, които семействата на лекувани в миналото деца не са внесли, вметна проф. Дребов.
Докато лекарите чакали парите от детския фонд за импланта на Светлозара, гръбнакът се сгъва до ужасяващия прав ъгъл. При подобно брутално изкривяване има риск опитът за изправяне на стълба да прекъсне гръбначния мозък. Ортопедът трябва да работи с прецизността на робот.
Операцията беше
жизненонеобходима
и 100% неотложна.
С нея коригирахме изкривяването с 50 градуса, на следващ етап очаквам още по-голямо подобрение, каза д-р Кацаров. Почти едновременно със Светлозара той и проф. Дребов оперираха и 3-годишната Сияна, която е родена с липсващи 4 ребра и преди време пироговският екип й постави коригиращ имплант от същия тип. Благодарение на операциите децата растат и живеят като останалите на тяхната възраст. Д-р Кацаров се снима със Сияна и Светлозара.

Д-р Кацаров се снима със Сияна и Светлозара.
Двете момиченца вече са изписани от болницата и основното им занимание е да наминават често до елхите в домовете си, за да проверяват дали Дядо Коледа вече е оставил подаръците.