Акад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”. Тя отговаря на въпроса на Теодора Михайлова (69 г.)

Зачервяването на едното или двете очи е чест симптом в очните болести и може да се прояви в резултат на различни очни заболявания. Дължи се на разширение на повърхностните видими съдове на конюнктивата.

Зачервено око се наблюдава при различни възпалителни процеси в окото или в очните придатъци (орбита, слъзни пътища, клепачи). За диагнозата е важно наличието на други оплаквания и симптоми. Възможно е зачервяването да се дължи на “сухо око”, при което може да има леки бодежи и парене. През последните години "сухото око" се превръща в болест на цивилизацията, тъй като се дължи на ред фактори от бита (работа с компютър, носене на контактни лещи, стоене в помещения с климатик, задимена и запрашена обстановка и др.). От друга страна, "сухо око" се проявява при приемане на различни лекарства (например очни капки при глаукома или хапчета при лечение на други заболявания - най-често хипертонична болест, както и при прием на антидепресанти, диуретици, сънотворни, антихистаминови, ендокринологични и др. медикаменти). В резултат на посочените фактори и обстоятелства се нарушават съставът и "дебелината" на слъзния филм - слоя сълзи, покриващи окото. Необходимо е да бъде изследвана слъзната секреция. При наличие на нарушение се предписва съответно лечение. Най-често се препоръчва редовното всекидневно поставяне на изкуствени сълзи в очите.

Друга причина за зачервяване на окото може да е алергия към храни, препарати, козметика, домашни животни. Както "сухотата" на окото, така и алергията обаче се проявяват и в двете очи, макар и в различна степен. Ако зачервяването е свързано с напрегната зрителна работа, е необходимо да изследвате зрението си, за да се търси наличие на далекогледство или астигматизъм.

Едновременната поява на болка и намаление на зрението е опасен признак и най-често се причинява от вътреочно възпаление. При такива оплаквания е необходим преглед по спешност от очен специалист.

Кръвоизливът на бялото на окото - екхимоза, се развива повърхностно и не води до нарушение на зрението, въпреки че появата на кръв под конюнктивата изглежда много обезпокояващо. Може да се появи спонтанно при здрави хора без наличие на системно заболяване и без травма. По-често се наблюдава при жени.

Понякога се предшества от кашлица, повръщане или друг вид напъване и напрежение. Най-често не се налага специално лечение. При повтаряне на кръвоизлива обаче болният трябва да бъде изследван за наличие на хеморагична диатеза - предразположение към кръвоизливи. Правят се кръвни тестове за търсене на смущения в кръвосъсирването. При болни със субконюнктивални кръвоизливи често се установяват придружаващи заболявания като неконтролирана хипертонична болест и диабет. Предразполагащи и рискови фактори са тютюнопушенето, далекогледството и нарушението в мастната обмяна.

Зачервяването на очите при хора над 60 години може да се дължи и на глаукома. Това е сериозно очно заболяване, което изисква непрекъсната терапия и проследяване от офталмолог. Лечението се провежда с очни капки, лазер или операция според състоянието на компенсация и наличието на зрителни увреждания.