В здравното министерство се подготвя обявяването на обществена поръчка за електронен раков регистър, съобщи зам. здравният министър в оставка д-р Бойко Пенков пред 24zdrave.bg.

Очаква се тя да стане факт до края на месеца.

Междувременно проф. Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър, обяви, че той е пред спиране поради липса на финансиране на дейността, пред zdrave.net.

Регистърът трябва да бъде базиран в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) според наредба на здравния министър в оставка д-р Петър Москов. 

Прехвърлянето обаче не е факт. Няма яснота кой ще финансира регистъра, какво ще стане с хората, които в момента работят в него, нито къде точно ще бъде разположен той,  обясни проф. Валерианова. Тази година Националната онкологична болница не е получила и финансиране за дейността на регистъра от МЗ.

В момента лечебните заведения не знаели към кого да подават данните си за онкоболните. „Нито НЦОЗА може да приеме информация в такъв обем, нито някой може да ги задължи да я подават към СБАЛО, защото регистърът по нормативни документи вече не е структура към болницата. На практика който реши, подава информация, а който не – не я подава, въпреки че в клиничните пътеки и процедури е записано изискване на НЗОК за подаване на данни и всичките протоколи от онкокомитети да бъдат изпращани към раковия регистър”, обясни проф. Валерианова. 

От НЦОЗА коментираха, че центърът не разполага с финансиране, за да обяви обществена поръчка за изработване на софтуер за регистъра. 

"Този проблем е на път да бъде разрешен в кратък срок, осигурено е финансиране за електронен регистър", уточни д-р Бойко Пенков пред 24zdrave.bg.