90 на сто от болестите през зимата се дължат на вируси, констатират лекарите. Неправилното им лекуване с антибиотици може да превърне много елементрани инфекции в нелечими, разказа bTV.

Защо медикаментите ни действат все по-трудно?

Мая е сред българите, които не пият често антибиотици. Въпреки това признава, че й се е случвало да се самолекува с тях, заради недостиг на време да стигне до лекарския кабинет:

„Последният път, когато се опитах да се самолекувам с антибиотик, беше погрешно решение, антибиотикът въобще не беше подходящ и не помогна”, разказа Мая.

В сезона на вирусите много болни купуват антибиотик и сами си назначават лечение. Лекарството обаче не влияе на вируса и ефектът от него е нулев, обяснават личните лекари:

„Хората, приемайки антибиотик, обикновено вземат неточния антибиотик в ниска доза и за кратко време. Опасността идва за самия пациент, защото не се лекува, напротив може да хронифицира състоянието си”, каза д-р Павлина Андреева.

По-голямата опасност идва обаче от това, че честата употреба на неподходящи антибиотици прави бактериите устойчиви. Така броят на силните лекарства, с които можем да преборим едно заболяване, става все по-малък:

„Преди 100 години оставиха това чудесно лекарство, антибиотика, сега сме изправени пред края на антибиотичната ера – тогава, когато елементарни инфекции няма да могат да се лекуват с антибиотици, а за това сме отговорни сами ние, хората”, коментира доц. д-р Цветан Велинов от Централната лаборатория по микробиология.

Вече има случаи, при които някои бактерии не се повлияват от антибиотик, който преди време ги е преборвал успешно. Тогава експертите разработват микс от антибиотици, с който да се преодолее болестта. Но, ако и комбинацията не подейства, при хора с хронични заболявания изходът може да бъде фатален.