Алкохолът може да добави неусетно много калории към диетата, но това е все още половината от лошата новина. По-големият проблем е, че отгоре на всичко замразява усвояването на енергията от храната и под формата на мазнини тя ни се лепва главно около талията. Зад твърдото словосъчетание "бирено шкембе" науката открива изненадващи закономерности и парадокси.

Като например, че някои видове алкохол може да ни накарат да се тъпчем без нужда, а изпити с повече разум, други напитки от същия градусов диапазон изобщо да не се отразят на стойностите на кантара.

В края на един дълъг ден понякога няма нищо по-добро от чаша вино за изпускане на напрежението. Но само ако го правим по умния начин, без риск от прекаляване и трупане на килограми. Коварството на напитките с градус е, че организмът възприема алкохола като външна агресия и чрез еволюционните си механизми хвърля всичките си усилия да се освободи от него. За целта черният дроб веднага се заема да преработи алкохола, а останалите процеси на обмяната временно се замразяват. Според международно признатия американски експерт по хранене и диететика д-р Памела Пик, когато не изгарят, приетите до момента калории от храната биват надлежно съхранени от тялото под формата на мазнини, цитира я Си Ен Ен. Причината за това е, че тялото не може да съхранява калориите от алкохола за по-късно, както при определени обстоятелства постъпва с енергията от храната. Така че, когато пиете, метаболизмът трябва да прекрати това, което обичайно прави (като, да речем, изгарянето на калории от последното ви хранене), за да се отърве от пиенето.

Резултатът е, че каквото и да сте изяли преди това, то ще се трансформира в мазнини. И още по-неприятното е, че според научните изследвания алкохолът особено благоприятства съхраняването на мазнини в областта на корема, добавя д-р Пик. Затова и няма израз за бирени бедра например, а за бирено коремче
В действителност дългосрочни проучвания, публикувани в Международния журнал по затлъстяването, установяват, че жените на средна и по-зряла възраст, които пият разумно (едно малко, и то не всеки ден!), трупат по-рядко наднормени килограми, отколкото тези, които никога не лизват. Според д-р Джоан Менсън, професор по медицина в Харвардския университет, умерените консуматори, изглежда, са по-склонни да се придържат като цяло към по-здравословен живот. С други думи, това не са хората, които след няколко "маргарити" ще приседнат до тортата и няма да оставят вилицата, преди да ометат всичко.

Но въпросът е как хем от време на време да си позволим чаша отпускащ алкохол, хем това да не наложи смяна на гардероба с по-големи номера дрехи. Според харвардския учен е по-важно човек да се храни и да пие правилно, отколкото да яде малко или да е пълен въздържател. И за това голяма роля играе условието да избира прости питиета, а не комбинации. Коктейлите винаги включват и сладки съставки, които са заредени с прости въглехидрати. Така че е много вероятно след купона с дайкирита или други ефектно изглеждащи смеси, които рязко вдигат кръвната захар, да се събудим гладни като вълци, обяснява д-р Джейсън Бърк, анестезиолог и изследовател по въпросите на махмурлука в специализираната клиника в Лас Вегас. Можете да противодействате на този ефект, като похапвате ястия, които осигуряват дълготрайна енергия от белтъчини, фибри и полезни мазнини. Нискомаслено сирене и кисело мляко (на много места и у нас домашното гъсто кисело мляко е сред мезетата на трапезите от пролетния обреден цикъл), плодове, бадеми или други ядки са сред най-препоръчваните от специалистите. Стига да са в умерени количества.

Леко хапване преди купона свежда до минимум вредните ефекти върху диетата. Още повече че след определено количество алкохол (различно е за всеки и зависи основно от особеностите на организма, здравето, пола, теглото) задръжките падат - "Веднъж се живее!" - не само по отношение на изпитите чаши и човек поръчва още и още пържоли, панирани сирене и други калориийни бомби.

Като цяло от коктейлите, ликьорите и изобщо от подсладените питиета, кръвната захар се вдига повече, отколкото от прости като бира, вино или шотче концентрат без добавени захари. Средно 1 грам алкохол дава 7 калории, леко по-малко от грам мазнини, но повече от грам белтъчини. А чаша коктейл или сладко питие може да налеят залпово над 300 калории (колкото и парче торта). Със съпътстващото блокиране на метаболизма на храните натоварването става още по-голямо. Затова специалистите препоръчват като най-диетични чаша вино, халба бира и дори шотче концентрат. С изненадващото за мнозина уточнение, че като правило от вината най-диетични са белите сухи ирозе, а от пивото - тъмното. Допълнетелен изтъкван плюс е, че тези видове питиета създават и усещане за ситост.

Най-лошото нещо, което може да направи човек, е да прочете нормата за умерено пиене както дявола евенгелието. И вместо почерпка от време на време по чаша да изпие 4-5 напитки за нощ. Ефектът за здравето - и за талията - е десетки пъти по-драматичен. Хора, които се наливат по този модел, наддават с 5 кг на година, дори да не променят начина си на хранене, и обратното - понякога само спирането на почерпките води до отслабване.

В най-драматична позиция все пак са тези, които не пият по правилата.

Сякаш не стига махмурлукът на сутринта след запоя, но когато вече дава сигнали, че си отива, страдалеците трябва да се борят и с апетит на ламя. Част от проблема е, че човек е дехидратиран (алкохолът е безспорен диуретик) и това още повече подсилва усещането за глад. Ефектът може донякъде да се избегне, ако обръщането на чашките алкохол човек редува с вода.