Сутрешната закуска е най-важното хранене за деня и не бива да се пропуска, защото зарежда организма с енергия за целия ден. Според диетолозите балансираният режим включва 3-5 хранения, като първото от тях задължително е закуската. Тя трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20% от препоръчителна доза пълнозърнести култури.
Според проучване, публикувано в списанието "Америкън джърнъл ъф клиникъл нютришън", редовната закуска намалява риска от диабет тип 2. Важна е обаче и храната, която се консумира, добавят специалистите. Най-добре е тя да засища за по-дълго време. Засищащият ефект се дължи основно на протеините, фибрите и водното съдържание, а в по-малка степен - на мазнините. Яйцата например имат около 50% по-добър засищащ индекс от белия хляб или готовите зърнени закуски. Ако хора с наднормено тегло или затлъстяване ядат на закуска яйца, ще имат нужда от по-малко калории на следващото хранене в сравнение с онези, които са предпочели хлебни изделия.
Американски учени проведоха изследване и установиха връзката между вида на закуската и възможността тя да подпомогне отслабването. Участниците били разделени в четири групи - едната получавала на закуска яйца, а другата - хлебни закуски с калорийно съдържание, равно на яйцата. Останалите две групи били разделени на същия принцип, но освен това били и на диета с ниско съдържание на калории (1200 кал/дневно) за 8 седмици. При всички групи изследователите следели еднакви показатели: тегло, обиколка на талия и ханш, количество на мазнините в тялото. Резултатите показали, че тези, които похапвали на закуска яйца и били подложени на диета с ниско калорийно съдържание, имали 65% повече намаление на телесното тегло, 34% повече вталяване и 16% повече редукция на съдържанието на мазнини в тялото, в сравнение с групата на диета с хлебна закуска.
Тъй като яйцата са източник на холестерол (в едно яйце се съдържа около 213 мг), може да се предположи, че всекидневната им консумацията ще доведе до повишаване плазмените нива на LDL-холестерола, който е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Действително, с яйцата не бива да се прекалява (допустимо е да се консумират около 5 седмично), но това проучване доказва, че в края на втория месец няма значими различия между отделните групи в нивата на общия, HDL (добрия) и LDL (лошия) холестерол.
Изводът е, че закуската с яйца наистина може да подпомогне топенето на излишни килограми, но само в съчетание с ограничен калориен прием. Все още не е напълно изяснен механизмът на този ефект, но съществуват неоспорими факти за засищащия ефект на яйцата и изобщо на високопротеиновата закуска в сравнение със закуската с високо съдържание на въглехидрати.

 ТАТЯНА ЕНЕВА, в. "Всичко за жената"

 

Нов уред срещу хъркане

Учени създадоха приспособление, което избавя от досадното хъркане, без да пречи на качеството на съня. Състои се от електроди, които се поставят от двете страни на гърлото, точно под брадичката. Те напълно безболезнено изпращат леки електрически сигнали, които стимулират мускулите, отговорни за езика и гърлото. Това спомага за отварянето на дихателните пътища и за намаляване на хъркането.
Новото устройство е изпробвано от 33 души. Те го използвали в продължение на няколко нощи за около 10 минути. Резултатите сочат, че веднага след поставяне на приспособлението хъркането намалява. Изобретателите са убедени, че то може да помогне дори при тежко състояние на обструктивна сънна апнея (разстройство на съня, което настъпва при нарушение на дишането).

Татяна Енева, в. "Всичко за жената"

 

При заглъхване на ушите дъвчете дъвка

Неприятното заглъхване на ушите настъпва при смяна на налягането - на разходка в планината, по време на пътуване със самолет, при гмуркане под вода. "Причината е в нарушената проходимост на евстахиевата тръба, която свързва носоглътката с ухото - обяснява д-р Радка Липева, специалист по уши, нос и гърло. - Понякога заглъхването е придружено от силна болка, която не отшумява дори след промяна на обстоятелствата. В отделни случаи налягането в средното ухо се повишава да такава степен, че настъпват и кръвоизливи. За да се предотвратят подобни проблеми, е желателно посещение при специалист, който може максимално да подобри функцията на евстахиевата тръба."
Дисфункцията на този орган, който всъщност представлява малка тръбичка, обикновено настъпва при хрема и хроничен синуит, при деца с трета сливица или след наскоро прекаран възпалителен процес в средното ухо. След изследване на слуховата функция се прилага лечение, което не бива да се отлага, за да не се стига до използване на антибиотици.
Ако заглъхването на уши е краткотрайно и в лека форма, може да подпомогнете работата на евстахиевата тръба, като преглъщате или смучете ментови бонбони. "По-лесно е да се дъвче дъвка, което спонтанно кара човек да преглъща", допълва д-р Липева.

Татяна Енева, в. "Всичко за жената"