Комбинацията от различни храни и то в големи количества е много опасна. Свръхкомбинацията е свързана с режим на свръхработа, което пък означава риск от възникване на болестен процес при всеки орган и система в човешкото тяло. Това каза за Фокус проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

По думите й, за да се избегне този риск, е важно на празничната трапеза освен сервиране на ново ястие да има и отсервиране на тези, които вече са опитани. „Моето виждане е, че човекът като комплексна биологична система възприема храната с целия си организъм и с всичките си сетива – със зрение на първо място, с обоняние на второ място, със стомашно-чревни сетива (усещане за глад, за насищане), но ако през цялото време пред очите ни още от Бъдни вечер, а след това и на Коледа са всички ястия и кулинарни шедьоври, които сме подготвили с любов, през цялото време ще бъдем гладни. Сетивата ни ще ни подсказват – първо зрението, след това обонянието (ще ни ухае) и ще искаме още, и още да си хапнем”, обясни диетологът и припомни: „Не трябва да забравяме, че усещането за пренасищане, пренатоварване и свръхконсумация за съжаление се усещат със забавяне, защото това са химически сигнали, които организмът подава, но те имат нужда от транспортно време”. Според проф. Байкова е важно при сервирането на всеки вид храна да има силно присъствие на плодове, зеленчуци или фрешове, чаена напитка – течности.

„Много често ние празнуваме единствено и само с трапезата, а това не е основно заложено в традицията. И в исторически план, и понастоящем хората са излизали на мегдана, на хорото, събирали са се. Празникът е празник с музика, с танци, с движения. Ето защо и много хора плануват да посрещнат следващите празнични дни в компанията на приятели, а не само в най-близкия семеен кръг, за да могат да се движат, за да могат емоционално да възприемат празника с всичките си сетива, а не само с храносмилателната си система. Вярно е, че храната е един от най-мощните източници на удоволствие, но не и единствен”, обобщи проф. Байкова.