Установено е, че хората, които консумират по 100 г ядки седмично, имат с 30% no-ниска заболеваемост от анемия, гуша, разширени вени и увеличена простата. Те страдат по-рядко от сърдечно-съдови проблеми и имат по-здрава костна система и зъбен емайл в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат ядки.

100 г ядки съдържат белтъчини колкото 50 г месо.

Редовното ядене на ядки, за предпочитане сурови, снабдява организма с жизненоважни минерали, както и витамините В6, Е и РР. Поради високата им калоричност, те са безценен помощник при съставянето на диети за напълняване, възстановяване от тежко боледуване или продължителен физически труд.

Всеизвестно е подмладяващото им действие, благодарение на веществата с антиоксидално действие - витамин Е, селен, флавоноиди, ненаситени мастни киселини, които обезвреждат свободните радикали, действащи разрушително върху тялото.

Орехът освен незаменим приятел на всяка домакиня в кухнята, е и много полезен. С изключително богатият си състав, той подпомага умствената дейност, укрепва сърцето, помага при проблеми със стомаха и черният дроб. Препоръчва се на кърмачките и малките деца.

Лешникът, с високото си съдържание на витамин В, желязо и калций, се препоръчва след тежки инфекциозни заболявания. Високото съдържание на йод пък служи за превенция на ендемична гуша. Според народната ни медицина лешниците са идеални при лечение на болки в ставите.

Бадемите са важна добавка към менюто на кърмачките и бременните. Високото съдържание на калций пък го прави идеален помощник за растежа на малките деца. Народната ни медицина ги препоръчва при проблеми с стомашно чревният тракт, като е известно особено благоприятното им въздействие върху хора страдащи то киселини в стомаха.

Тиквеното семе е едно от най-известните народни лекарства при борбата с чревни паразити. От тиквено семе се лекува и увеличената простата.

Слънчогледовото семе е особено полезно за всички жлези с вътрешна секреция, лигавиците, кръвоносните съдове и очите.

Фъстъците се препоръчват като компонент на диети за отслабване. Консумацията на фъстъци снижава нивото на холестерол, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява паметта. При диабетици те са подходящ регулатор на концентрацията на инсулина и кръвната захар.

Кестените освен като запичащо средство са познати като укрепващи стените на венозните съдове. Поради тази им способност те са изключително добро лекарство при обилна менструация и разширени вени. Бани с водата в която са варени кестените (необелени) лекуват хемороиди.

Леблебията в на второ място по мазнини след соята в семейството на бобовите култури. Освен голямото количество мазнини леблебията е източник на фосфор, калии и витамините С, В2, В1, В6, А и РР. От брашното направено от леблебия се приготвят голямо количество от детските каши и храни.