Щитовидната жлеза изработва хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които стимулират обмяната на веществата, регулират работата на мозъка, нервната система, половите и млечни жлези, а също ръста и развитието на детето. За да функционира нормално тя се нуждае от йод, който е в основата за изработването на хормони.
Най-разпространеното заболяване, което е в резултат на недостиг на йод в организма е

ХИПОТИОРИЗМА. Дефицитът на йод води до понижаване функцията на щитовидната жлеза, която започва да изработва недостатъчно количество хормони. Най-чуствителна към хормоналния недостиг е нервната система. Появяват се раздразнителност, апатия, слабост, нарушава се концентрацията и вниманието, влошава се паметта. Често е съпроводено с опадане на косата, напълняване, безсъние, депресия. недостигът на йод води до увеличаване на жлезата и образуване на възли.

ХИПЕРТИОРИЗЪМ - това е състояние при което щитовидната жлеза произвежда излишък от хормони. Състоянието се характеризира с изпотяване, нарушение на съня,раздразнителност, нервност, учестено сърцебиене, значително намаляване на теглото на фона на повишен апетит, обилно опадане на косата. Заболяването се отнася към така наречените автоимунни заболявания, когато срещу собствените клетки и тъкани организмът започва да изработва антитела, които приемат тези клетки и тъкани като чужди тела и ги атакуват.

Лечението на хипотиоризма се провежда с приемане на недостигащия на организма хормон - L-тироксин във вид на таблетки. лечението на хипертиоризма е по-сложно. Приемат се препарати блокиращи изработването на излишни хормони. Може да се предприеме и отстраняване на част от жлезата.

Като профилактика се препоръчва използване на йодирана сол. Наблегнете на рибата, морските продукти, фурми, червени чушки, които съдържат много йод.