Задавям се лесно. Защо?

Преглъщането е рефлекторна дейност, която се регулира на много нива в централната и автономната нервна система. Правилното й протичане може да се наруши от множество фактори и заболявания. Повечето от причините, които ни карат да се задавяме, са преходни. Понякога обаче могат и да бъдат симптоми на сериозни неврологични и гастроентерологични проблеми. Ето някои от най-важните причини:

Горещи или студени храни и течности

Рязката температурна разлика между хапката или глътката и вътрешността на устата може да предизвика рефлекс за стягане на гърлото. Това е естествена реакция. Приемането на горещи или твърде студени течности или храни е вредно, защото може да нанесе поражения върху лигавицата на устната кухина. Това пък би довело до невъзможност за правилно предаване на перисталтична вълна по хранопровода. Така храната или течността може да се отклони към трахеята.

Припряност при хранене

Задавянето при бързото хранене може да е фатално. Парчета храна попадат в трахеята, или т.нар. криво гърло. Ако чуждите тела са малки, например с размер на семка от чушка, не могат да запушат цялостния приток на въздух. Те падат по-надолу по бронхите, където могат да предизвикат инфекция и пневмония. Състоянието се съпътства от кашлица и болка в гърдите. Когато обаче в бързината се опитаме да преглътнем по-голяма хапка, тя може да заседне в трахеята и да запуши изцяло достъпа на кислород. Изходът е спешно притискане на гръдния кош под "лъжичката", откъм гърба и навеждане на тялото напред.

Възпалителни заболявания на гръкляна

Това е най-честата причина за лесно задавяне при деца. Предизвиква се от възпаление на ларинкса. Най-сериозна е т.нар. магарешка кашлица в резултат на вирусна или бактериална инфекция, особено при деца, които не са получили ваксината Диф-Тет-Кок - дифтерия, тетанус, коклюш. Болестта протича и с висока температура.

Проблеми с гърлото

Силна болка в гърлото, причинена от възпаления или травми, може да доведе до сериозни затруднения в приема на храна. Сред тези състояния най-опасна е ангината. С антибиотично лечение по схема отшумяват както възпалението, така и проблемът с гълтането и задавянето.

Проблеми със слюнчените жлези

Прекаленото слюноотделяне или обратното състояние - понижено количество слюнка, затрудняват преглъщането. Това се случва най-често при обработване на твърде суха солена храна или при възпаления на слюнчените жлези. Последните могат да се появят при вирусното заболяване заушки и при други възпаления на жлезите. Протича с промяна на вкуса и опасност от лесно задавяне.

Пристъпи на задух

Задухът може да настъпи внезапно поради проблем с белите дробове. Най-често това е астматичен пристъп. Той може да се предизвика спонтанно или от прах, алергени и др. Задължително е да се приеме лекарство за разширяване на дихателните пътища. В такива ситуации е противопоказно да се приемат течности или храна, защото може да се задавим сериозно и допълнително да усложним дишането си.

Неврологични проблеми

Когато задавянето се съпътства от нарушения в съзнанието, припадъци, отпадане на двигателната функция на крайниците, езика, лицевата мускулатура, то това е признак за сериозно неврологично заболяване. Изисква спешна помощ.Опасността от припадъци през лятото се подценява. През този сезон рискът от колабиране се повишава както за страдащите от диабет, епилепсия, сърдечносъдови заболявания, така и за напълно здравите. За това спомагат жегите, промяната на всекидневния режим. Неправилното обличане, несъобразяването с метеорологичните условия, дългият престой на пряка слънчева светлина, някои вредни навици или тежка физическа работа могат да доведат до загуба на съзнание. Припадъкът може да настъпи внезапно, без предупредителни симптоми. Някои пострадали пък описват и изживявания като падане на червена или тъмна “завеса” пред очите непосредствено преди него. Такава е симптоматиката при топлинен удар. От патологична гледна точка колапсът се предизвиква от внезапно повишение на телесната температура, нарушения на водно-солевия баланс с дехидратация, понижение на кръвното налягане при прекаляване с лекарства или сърдечен инфаркт, интоксикация с потискане дейността на жизненоважни центрове в мозъка, свръхсилен емоционален стимул и др. Колкото по-дълго продължи състоянието на безсъзнание, толкова по-сериозна е причината, която го е предизвикала. Толкова по-голяма е и опасността за трайни нарушения на тялото и психиката. Не бива да се забравя, че при строполяването на земята има огромен риск и за травми на крайниците, главата. Доколко сте застрашени от припадъци през лятото, преценете сами.

1. От какъв тип диабет страдате?

А. Инсулинозависим тип.........3

Б. Независим от инсулин.........2

В. Нямам диабет.......................1

2. Случва ли се да предозирате противодиабетичните лекарства, или да пропуснете да ги вземете?

А. Често.....................................3

Б. Рядко......................................2

В. Не............................................1

3. Получавали ли сте припадъци: 1) със загуба на съзнание; 2) с падане; 3) с конвулсии на крайниците; 4) не съм припадал (а)?

А. Отговор №4..........................1

Б. Един между №1, №2 или № 3.......................................................2

В. Два или три от отговорите между №1, №2 и №3......................3

4. Кои от изброените симптоми сте имали, след като дойдете на себе си: 1) главоболие; 2) световъртеж; 3) гадене; 4) проблеми с паметта; 5) обърканост; 6) нито един от изброените; 7) никога не съм припадал(а)?

А. Отговор №6 или №7.............1

Б. 1-2 от отговорите с номер от 1 до 5 включително......................2

В. Три и повече от отговорите с номер от 1 до 5 включително......3

5. Кога за последен път сте били на преглед за корекция на дозата и вида медикаменти, които вземате срещу високо кръвно?

А. Преди по-малко от 6 месеца.....................................................1

Б. Преди повече от 6 месеца....3

В. Не съм имал(а) нужда от такива медикаменти засега........1

6. Пиете ли от време на време хапчета за: 1) нерви; 2) сън; 3) отслабване; 4) против алергии?

А. Не...........................................1

Б. Два от отговорите................2

В. Три или всички от отговорите.....................................................3

7. Имате ли проблеми с бъбреците?

А. Имам сериозни проблеми..3

Б. От време на време се обаждат, но не е нещо сериозно...........2

В. Нямам....................................1

8. Получавали ли сте обилна кръвозагуба напоследък?

А. Над 500 милилитра..............3

Б. Под 500 милилитра..............2

В. Не............................................1

9. Претърпели ли сте операция в последно време?

А. Миналия месец.....................3

Б. Преди повече от няколко месеца............................................2

В. Не са ме оперирали..............1

10. Как сте със сърцето?

А. Не съм добре........................3

Б. Понякога ме стяга и/или имам сърцебиене, но минава от само себе си...................................2

В. Добре съм..............................1

11. Преяждате ли в жегите?

А. Всеки ден...............................3

Б. Случва се...............................2

В. Категорично не....................1

12. Приемате ли алкохол, докато сте на плажа?

А. Редовно.................................3

Б. Рядко......................................2

В. Изобщо не.............................1

13. Имате ли навика да се навличате дори ив топлото?

А. По-скоро да..........................3

Б. При променливо време.......2

В. Не............................................1

Резултати:

До 13 т. Нямате основания да се притеснявате, че ще припаднете. Все пак не подлагайте тялото си на излишни изпитания. Носете леки памучни дрехи, както и задължително шапка. Не забравяйте и че гладът също може да предизвика колапс. Хранете се редовно, без да преяждате.

От 14 до 33 т. Може да припаднете от внезапно понижаване на кръвното. При преяждане голяма част от кръвта се спуска в съдовете на гастроинтестиналната система. Когато това се съчетае с висока температура на въздуха, е възможно да получите усещане за слабост, световъртеж. Добре е да легнете. Към тази група спадат и хората с хипертония. Приемайте поне по 2 литра вода на ден. Консултирайте се с лекар.

Над 34 т. При вас рискът от припадъци през лятото е най-висок. Ако сте с диабет, трябва да се пазите от обезводняване и престой под слънцето. Епилептичните припадъци могат да зачестят в жегите. Внимателни трябва да са и хората с анемия. Най-опасно е за болните от сърце и бъбреци.

Д-р ВЕСЕЛИН ТЕНЕВ