Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло, отговаря на въпроса на Силвия Йорданова.

Човек трябва да диша чрез носа си.

Носът е в централната част на лицето и служи не само за естетическа наслада, но и има определени функции относно дишането, затова го наричат “кухня на белите дробове”.

Въздухът попада в носа, където първо се извършва най-грубо филтриране. Това става в носното преддверие, главно от космиците. При децата са по-слабо развити, но въпреки това такова филтриране става и при тях.

След това въздухът се овлажнява и затопля. Това става в средната част на носа, която е като един огромен лабиринт. И въздухът по тези лабиринтни ходове преминава, като получава необходимата топлина от 37 градуса, и след това попада в долните дихателни пътища. Заедно с това той се и овлажнява.

Фините вредни частици, които не са се филтрирали в носното преддверие, полепват по секрета в този лабиринт и става допълнително почистване на въздуха.

Затова носното дишане е толкова важно.

Какво става в детска възраст? Много често децата си пипат носа със замърсени ръце. Те не могат да бутат навътре с пръстчетата, но замърсяват носното преддверие и там се образуват корички. Детският нос е тесен, коричките затварят прохода и въздухът не може да преминава. Родителите обръщат внимание едва когато част от коричките паднат и потече кръв. Никой не гледа в носа на детето си, защото няма такава практика.

Друга причина за лошото носно дишане може да е още от раждането. Може да се травматизира носът, ако раждането е тежко, а носните хрущяли при новороденото са крехки. Тогава дишането през носа още при новородено е трудно, такива бебета сумтят и хъркат

За проблем в средната част на носа най-честата причина е натрупване на увеличен секрет, слуз. Това става обикновено при алергични деца. Не е причина само инфекцията. Тя минава и заминава. Докато алергията е хронично заболяване, което продължава почти през целия живот. И тогава тези деца с повече слуз в носа, която отива назад в носоглътката, често обикалят ушни лекари и педиатри. И рядко човек се сеща, че става въпрос за алергично състояние и друг специалист трябва да поеме случая.

Обикновено се слага една диагноза задна хрема (която не съществува в медицината) - защото секретът отива назад към гърлото, и с това вече родителите се успокояват, че детето не е болно. Но под тази несъществуваща диагноза трябва да се разбира натрупан секрет в задната част на носа. Може да се дължи и на увеличена трета сливица, която е в носоглътката (продължението на носа към гърлото) и запушва задната част на носа и задържа този секрет. Такива деца често страдат и от възпаление на ушите. Така че, когато става дума за “задна хрема”, детето трябва да се изследва в две посоки - алергия или уголемена трета сливица или и двете.

Остава още една причина детето да диша през устата - едностранно запушване, и то с миризлив секрет, когато детето си е набутало хартия или някакъв предмет в носа. Започва хронично възпаление, ноздрата се запушва и секретът намирисва.

При всеки един от изброените случаи децата спят с отворена уста. Периодично на няколко часа едната ноздра диша активно, а другата е в почивка. И когато запушената ноздра трябва да диша активно, тя не може да го направи и детето пак стои с отворена уста.

Има и деца с много едри небни сливици. Те нормално са в рамките на гърлото, но когато са големи, стърчат и отиват в носоглътката. Така запушват пътя на въздуха. И тогава децата също стоят с отворена уста. Нещо повече, като говорят, го правят завалено и не им се разбират ясно думите. Тук сливиците рано или късно трябва да се отстранят. Детето, което е на 2 години, трябва да се провери от специалист.