Микроорганизмите от рода клебсиела принадлежат към семейство ентеробактерии (Enterobacteriaceae) - микроорганизми, широко разпространени в околната среда (почва, вода и пр.), както и в храносмилателната система на човека и животните. Те са нормални обитатели на червата, част от т.нар. резидентна флора в човешкия организъм. Наличието им там не е патология и не е основание за провеждане на лечение.

Човешкият организъм е една екосистема и клебсиелите са неразделна част от нея, като имат значение за правилното й функциониране.

Те могат да предизвикат заболяване само ако попаднат на неподходящо място извън храносмилателния тракт - дихателни пътища и бял дроб, пикочни пътища и бъбреци, кръвообращение, раневи повърхности и пр. В такъв случай могат да причинят пневмонии, уроинфекции, раневи инфекции, септични състояния и др.

Клебсиелите са сред микроорганизмите, които най-бързо изграждат резистентност към различни антибиотици. В болниците в условия на масова антибиотикотерапия се селекционират полирезистентни щамове клебсиела, които получават широко разпространение и са предпоставка за вътреболнични инфекции - 8-10% от случаите са причинени от тях. Предпоставка за развитие на клебсиелнипневмонии са заболявания като алкохолизъм и други наркомании, диабет, обструктивна белодробна болест, HIV, неоплазми. Често се засягат недоносени новородени. Като цяло податливи на инфекции с различни видове клебсиела са лица с потиснат имунитет.

В конкретния случай изолирането на клебсиела от фекалните проби на нормално, здраво, 7-годишно дете, дори и да е с диария или други симптоми от страна на храносмилателния тракт, не е патологична находка и антибиотична терапия не е необходима. Предписването й е грешка на изкуството.