Гърбът може да се сковава по много причини. Значение има позата, походката, възрастта, външната температура, дори облеклото ни. Схващането и болката в областта на гръбнака се предизвикват от проблеми с прешлените, ставните връзки помежду им, междупрешленните дискове, коренчетата на нервите, които излизат помежду им, а също и мускулите на гърба. В повечето случаи става дума за най-обикновена умора. Друг път обаче трябва да се имат предвид конкретни заболявания и да се вземат мерки за тях. 

- Мускулна умора

Това е най-честата причина за сковаването на гърба. Обикновено мускулната треска се предшества от повдигане или носене на тежки предмети продължително време. В такава ситуация може да изпадне и млад човек, който не е тренирал дълго време фитнес и се претовари. Мускулната треска настъпва няколко часа по-късно или на следващия ден. Масажите в съчетание с противовъзпалителни медикаменти и мазила помагат чудесно. 

- Артрит на гръбначния стълб

Той засяга младите хора. Тук спадат заболявания като спондилит, болест на Бехтерев и реактивен артрит. Те могат да възникват самостоятелно или в резултат на други болести като хроничен, инфекциозен колит, болест на Крон, вирусни, бактериални инфекции и др. Характеризират се с възпаление на ставите между прешлените. Това ограничава движението им, гъвкавостта на гръбначния стълб, както и способността му да пружинира и поема тежестта на тялото. С напредването на артрозата засегнатите все по-трудно се навеждат или обръщат. Болките сутрин са най-силни и обикновено трябва да мине време, за да станат по-търпими, както и за да се възстанови обемът на движението. Необходима е консултация с ревматолог и ортопед. 

- Шипове

Те се образуват най-често в шийната и в поясната област. Водят до болка и други неврологични симптоми като изтръпване, бодежи, слабост в ръцете или стрелкаща болка в задната част на бедрата. Необходима е навременна консултация с невролог и/или ортопед. Шиповете са характерни за по-напреднала възраст. В много от случаите появата им е необратима. Въпреки това има множество методи за повлияване на симптомите. 

- Патологична фрактура на прешлените

Тя може да настъпи при инфекции като туберкулоза на прешлените, метастази на ракови клетки от други органи. А най-често е следствие от остеопороза, особено при жени в постменопаузална възраст. Патологичните фрактури се съпътстват с прегърбване и болка в гърба. Изключително важно е да се направят изследвания, за да се прецени степента на засягане на прешлените. Диагностиката и лечението на патогологичните фрактури е дело на ортопедите. Превенцията се осъществява с контрол над остеопорозата. Той се извършва от ендокринолози и гинеколози. 

- Прищипан нерв

Дисковата херния се характеризира с притискане на нерв, най-често в областта на поясните прешлени. Затруднява се движението и дори изправеното положение. Случва се на хора на средна възраст. Лечението е консервативно или оперативно. Преценката е от невролог. 

- Стрес

Под тази "шапка" се крият множество психични реакции, които водят до напрягане на гръбната мускулатура и болка. Гърбът може да се скове при остър, хроничен стрес, реакция на дезадаптация, както и при депресия. Състоянието се съчетава с нарушения на съня, лоши мисли, трудности в концентрацията и песимизъм. Лечението е комплексно. Необходима е преценка на невролог и психиатър.