"Докторе, вече съм добре и искам да се прибирам, че работата на полето ме чака." Това казва на д-р Шишков първият пациент, подложил се на лапароскопска интервенция за подмяна на пикочен мехур.

76-годишният Юсуф Изиров е от Кричим и през целия си живот е бил земеделец. Бърза да се прибере при съпругата си, 7-те внучета и правнучето.

Заболяването го споходило преди 3 г., когато започнал да уринира кръв. Не отишъл на преглед, защото си мислел, че ще му мине.

За първи път потърсил помощ през октомври, но докторът не го пратил на операция. Посъветвал го да се самонаблюдава и ако стане по-лошо, пак да дойде.

Така и направил, защото, като ходел по малка нужда, чувствал непоносимо парене.

"На ехографския преглед колегите са видели, че мехурът е обхванат от рак, но няма метастази, и предложиха да го оперираме", обясни урологът.

След няколко консилиума медиците решили, че ще рискуват, защото това е подходящият пациент да сложат началото на този тип безкръвни интервенции.

Д-р Шишков ще задържи болния още 5 дни, докато се възстанови напълно работата на чревния пасаж. Утре ще бъдат свалени дренажите от корема, а след месец бай Юсуф ще може да върши и физическа работа или да се върне при зеленчуците си на полето, обясняват от отделението.

Персоналът го описва като един от най-дисциплинираните болни, за които се е грижил.

Д-р Димитър Шишков: Оперираните остават пълноценни. Даже и в леглото

- Д-р Шишков, в урологията на болница "Пловдив" беше направена първата безкръвна операция за отстраняване на пикочен мехур на пациент с онкологично заболяване и имплантиране на нов от тънки черва на пациента. Как успяхте?

- У нас има достатъчно изявени уролози, които работят върху лечението на карцинома на пикочния мехур. Най-добър в тази област е проф. Стоян Чакъров от болница "Св. Анна" в София. До този момент обаче никой не си беше позволил да направи лапароскопска операция.

Не знам дали е от страх или от липса на опит. Затова ние с колегата д-р Генадиев от Правителствена болница си поставихме за цел да развием безкръвната урология, която доста изостава от общата хирургия. Работихме много, а между двете отделения имаше съревнование, разбира се, благородно. Ние първи добихме смелост да извършим тази най-голяма интервенция в урологията, която е много по-сложна, отколкото присаждането на сърце например.

- А!?

- За да се присади сърце, е нужна много повече апаратура, но се работи върху една система. При урологичната операция се засягат пикочо-половата и стомашно-чревната, тъй като след отстраняване на болния мехур се започва моделирането на нов. А най-важното е, че двата етапа бяха проведени лапароскопски.

- Всички онокологично болни ли могат да се лекуват така?

- Не, защото ракът на този орган се дели на 2 групи. В първата попада мускулно-инвазивният рак, когато са обхванати мускулатурата и части извън нея. Тогава отстраняването е подходящо, а също и при случаи, когато има опасност от чести рецидиви.

Втората група са образувания, които растат само на повърхността, върху лигавицата на мехура. При тях не се налага неговото махане, а изрязване на тумора.

- Винаги ли след премахване на мехура урологът изработва нов?

- Зависи от случая. Възможно е да се изведат пикочопроводите на кожата, при което пациентът уринира в торбичка. Това се прави, ако е много възрастен, има метастази или други сериозни увреждания.

Другият вариант е, когато пикочопроводите се имплантират в края на дебелото черво. Тогава се получават неблагополучия за пациента като чести диарии и възпаления на бъбреците, защото изпражненията се качват към тях. Стига се и до електролитни нарушения - болните губят вода, соли и др. Стандарт за водещите уролози е радикалното премахване на мехура и заместване с нов, ако е благоприятно за болния.

- Разкажете за първата безкръвна операция.

- Продължи 4,5 часа. Направихме 4 отвора с големина 1-1,5 сантиметра, през които въведохме инструментариума, а през единия вкарахме оптика със светлина, за да следим операцията на монитор.

Почти няма кървене и не се налага кръвопреливане, както се случва в 99% от класическите операции. Работи се на микроскопско ниво, тъканите се оглеждат на малко разстояние и се оперира прецизно. Болката е много слабо изразена. Не се накърнява имунната система, болният бързо се възстановява. После не се изпуска по малка нужда, пълноценен е и сексуално.

- Този въпрос едва ли ги вълнува при такава тежка диагноза.

- Много ги вълнува. Пациентите питат дали ще запазят сексуалните си функции, а някои са ми казвали: "По-добре да умра, отколкото да живея как да е."

- Д-р Шишков, новият мехур предварително ли е готов?

- Не. Моделирането е вторият етап от интервенцията - взема се парче от края на тънкото черво с дължина 60-70 см, срязва се и се оформя торбичка, след това се зашива на ръка.

- Колко време отнема?

- Зависи от състоянието на пациента, от теглото му - колкото е по-пълен, толкова по-трудно се прави нов мехур. Затова за първата операция подбрахме слабичък болен, който да ни улесни максимално при провеждането. Във всяка интервенция има риск от остър кръвоизлив, от сърдечни усложнения или тромбоемболия. Ако настъпят, престоят в операционната се удължава.

- Чест ли е този рак?

- Един от най-честите. Засяга два пъти по-често мъжете. През 2009 г. от 2480 оперирани при нас 550 са с рак на пикочния мехур.

- В коя възраст се появява?

- След 40-45 г., макар че сме лекували и мъж на 29 г.

- Какви са симптомите?

- Най-важният е безболковото пикаене на кръв, на което често не се обръща внимание и болните идват късно при нас. Те не могат да бъдат оперирани, защото ракът е напреднал.

Не са редки и закъсненията, когато някои от тях са търсили магьосници от реклами, измамни лечители с билки, а други са попаднали при некомпетентни лекари. Имам предвид тези, които не им поставят диагноза, но и не ги изпращат при уролог.

- Напоследък няма талони.

- Ако иска да живее, пациентът да потърси специалист и да си плати, защото здравето не струва 20 или 50 лв.

- Има ли клинична пътека за тази лапароскопска операция?

- Тази, както и много други големи урологични интервенции, са нефинансирани или недофинансирани от НЗОК. А в други области са свръхфинансирани.

Лечението на Юсуф е за сметка на болницата, но и за сметка на егото на оперативния екип, който се стреми да постигне научен напредък. Разбира се, най-важното е да помогнем на болния.

- В момента провеждате безплатни прегледи на жени, които се изпускат. Има ли наплив?

- По около 20 жени минават. Най-често е последица от тежко раждане, разко отслабване или травма. При някои причините са неврогенни, но може да има и смесен тип. След прегледа се преценява лечебната схема - оперативна или с лекарства.

Визитка 

Д-р Димитър Шишкове на 48 г.

Ръководи отделението по урология в болница "Пловдив" от 7 г., а в сряда спечели на конкурс нов 3-годишен мандат като завеждащ.

Завършва Медицинския университет в Пловдив. Специализира в Германия и Швейцария. Защитава докторска дисертация за изработване на пикочен мехур от тънко черво и неговото имплантиране.

Сред първите уролози в страната, които прилагат този метод и вече е оперирал над 120 мъже и жени.

Съпругата му е медицинска сестра, имат две деца.

Още 5 дни ще е в болница бай Юсуф, но вече не го свърта в леглото. 
СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ
Още 5 дни ще е в болница бай Юсуф, но вече не го свърта в леглото. СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ
Д-р Димитър Шишков
Д-р Димитър Шишков